Roudnický spolek a jeho 50 výstav
kaktusů a jiných sukulentů

KPKS Roudnice nad Labem letos pořádal výstavu už po padesáté. Domnívám se, a to nejen jako podřipský patriot, že je to číslo úctyhodné, čili hodné pozornosti. Vždyť položme se na otázku: Kolik z 80 kaktusářských spolků v ČR uspořádalo po roce 1945 více jak 40 výstav? Předem očekávám, že se ozvou Pražané (u nichž jsem také členem), kteří nejen v posledních letech pořádají do roka dvě výstavy, a určitě se ozvou i přátelé z KK Sokolov, neboť jejich organizace pořádá až 3 výstavy ročně. Nechci a nebudu dále diskutovat, jestli 50 oficiálních (hlavních) výstav je hodně nebo málo, podstatné je totiž to, že číslo 50 není vymyšlené či nadsazené. Díky podrobným záznamům v kronice a další dokumentaci může roudnický KPKS doložit existenci všech 50 výstav, přičemž ta letošní se již pošesté konala ve skleníku zámeckého parku v Libochovicích.

A byla opět v mnohém jiná, než všechny předešlé. Mimořádnou pozornost poutaly stoly plné většinou kvetoucích kaktusů a velké rostliny dovezené z pěstíren na Kanárských ostrovech. Na výstavě nechyběly kolekce sukulentních bonsají, koutek mladých pěstitelů, ukázky a prodej literatury o vystavovaných rostlinách a kolo štěstí pro nejmladší návštěvníky. Loni (r. 2011) bylo vystaveno více jak 1 500 květuschopných kaktusů a více jak 800 exponátů jejich příbuzných, nekaktusových sukulentů, původem ze 4 světadílů. Letos jsme vystavovali „jen“ 662 kaktusů v květináčích, 64 trsů kaktusů v keramických mísách a 224 exponátů nekaktusových sukulentů. Víc jak 1 m2 však zabíral nápis „50. výstava“, který byl sestaven jako mozaika z 274 kusů tříletých semenáčků kaktusů v 4 cm květináčích. Vážným zájemcům jsme rozdávali několik nových propagačních materiálů a nabízeli odbornou poradenskou službu.

Bohužel, občané Roudnice nad Labem byli již pošesté zklamaní, že výstava nebyla přímo v jejich městě, kde spolek sídlí. Ale v sídle klubu uplynulých 6 let nebylo z různých důvodů kde vystavovat. Přitom jsme v bohaté minulosti vyzkoušeli výstavy v Galerii výtvarného umění, v přenosném fóliovníku na Husově náměstí a na nádvoří Městského úřadu; na přelomu tisíciletí se 12 ročníků konalo v dnes již neexistujícím objektu Domu dětí a mládeže.

Pořádání výstav od roku 2007 zachránila nabídka kastelána zámku v Libochovicích, kde máme na 9 dní pronajatý palmový skleník v zámeckém parku. A tam je kaktusům a jiným exotickým rostlinám (v období jejich největšího kvetení) tak dobře, jako ve sklenících jejich pěstitelů.

Jak se obvykle říká – něco zlého pro něco dobrého. Letos, po kritickém článku ve Zpravodaji města Roudnice n. L., se nám ozval kastelán místního zámku, který jeho majitelé (rod Lobkowiczů) ve spolupráci s Městským úřadem postupně otevírají pro veřejnost. Dohodli jsme se na dvoudenní propagační výstavě během roudnického vinobraní ve dnech 13. a14. září 2013, na frekventovaném místě uvnitř zámeckého areálu. Výstava na zámku v Libochovicích však bude příští rok již posedmé a oficiálně tedy 51., neboť ta hlavní je vždy jen jedna.

Přijměte tedy už nyní pozvání na výlet za kaktusy a sukulenty do Libochovic, kde bude 51. výstava otevřena od 8. do 16. června 2013, denně od 9 do 17 hodin. Pořadatelé vás mohou ujistit, že vcelém Ústeckém kraji tak velkou výstavu neuvidíte.

zpět

Text a foto:
Mgr. Jan Gratias
Roudnice nad Labem
e-mail: gratias@iol.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630