Nový způsob popisu rostlin

V IN v březnu 2012 jsme vás informovali o změnách v nomenklatuře rostlin, které přinesl botanický kongres v Melbourne v roce 2011. Přestože se nyní nacházíme v přechodném období, kdy nejsou ještě  pravidla zcela upřesněna, už můžeme konstatovat, že jsme se dočkali historického okamžiku: tímto „novým moderním způsobem“ byla popsána první rostlina - Brunfelsia plowmaniana. Je to keř s fialovými květy z čeledi Solanaceae, který roste v bolivijských a argentinských Andách na západním pobřeží Jižní Ameriky.

Není podstatné, jak si jeden z autorů  (Michael Nee z newyorské botanické zahrady) v tisku libuje, že se už nemusel potýkat s blábolením v latině a mohl diagnosu napsat anglicky. Důležitější je, že si můžeme udělat obrázek, jak asi budou vypadat popisy rostlin, které mají šanci být v budoucnu uznávány, a za jakých podmínek nebude hrozit zavržení zveřejněného jména. Popis byl učiněn v souladu ICN (dříve IBCN) a je doplněn molekulární dignosou (DNA barcoding). Tímto způsobem bylo možno určit, že se skutečně jedná o nový druh a že název Brunfelsia plowmaniana není  synonymem jména keře rostoucího ve státě Sao Paulo v Brazilii, totiž jména Brunfelsia uniflora, za které bylo některými botaniky považováno, protože klasickými metodami jsou tyto rostliny údajně nerozeznatelné.

Druhové jméno plowmaniana bylo zvoleno na počest amerického botanika Timothy Plowmana, odborníka na rod Brunfelsia. Můžeme namítat, že geografická vzdálenost podle „staré metody“ by mohla také být významným znakem, ale vývoj směřuje novým směrem. Těžko posoudit, jestli při použití „moderních metod“ v budoucnu „přežije“ jen několik druhů kaktusů, nebo naopak se nám třeba horizontalonius rozpadne do více druhů a bude to obdobně podloženo originálními sekvencemi v DNA, kterými se jeho formy mohou lišit.

Autoři diagnosy jsou: Natalia Filipowicz z univerzity Mnichov v Německu a university Gdaňsk v Polsku, Michael H. Nee z botanické zahrady v Bronxu v New Yorku v USA a Susanne S. Renner z mnichovské university. Nový druh byl zaregistrován 3. 12. 2011, akceptován 9. 3. 2012 a platně elektronicky publikován 22. 3. 2012 na webových stránkách PhytoKeys pod značkou PhytoKeys 10: 83–94, doi: 10.3897/phytokeys.10.2558 jako Brunfelsia plowmaniana N. Filipowicz & M. Nee sp. nov.

Popis představuje asi deset stránek základního textu a obrázků, a uvážíme-li, že elektronický text obsahuje odkazy na další stránky, je vlastně podstatně delší. Jedná se tedy nejen o první moderní diagnosu, ale asi i o diagnosu nejdelší a nejobsáhlejší. Z popisu uvádíme jen názvy jednotlivých kapitol, tabulek a vyobrazení: Abstract, Keywords, Introduction, Taxonomic treatment Brunfelsia plowmaniana, Molecular diagnosis, Type, Description, fotokopie herbářovaného isotypu, Distribution, mapa výskytu, Ecology, Etymology, Common names, Conservation status, Specimens examined (lokality včetně GPS), Discussion, Table 1. Brunfelsia plowmaniana - specific substitutions in chloroplast and nuclear DNA regions as compared to 59 other accessions representing 39 species of Brunfelsia, Table - Maximum likelihood phylogram (GTR + Gamma), Acknowledgements, References, Appendix 1, Appendix 2.
 
Kdo si chce porovnat metodu novou (zde) a starou (http://www.zahradycz.cz/kkweb), může si všimnout, že v ukázce starých popisů  ve složce „nové popisy“ se autoři sice ještě museli potýkat s blábolením v latině, ale hlavu si s tím moc nelámali, soudě podle množství chyb a stručnosti diagnos.


Související článek:
Kaktusy a latina, aneb na co se můžeme těšit (2012/3)

zpět

Autoři textu
Bratři Červinkové
Čelákovice   

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630