Zajímavá pomůcka při roubování

Před nedávnem jsem řešil, při mém stárnoucím zraku, jak dobře usadit vyklíčený semenáček na pereskiopsis. Trefoval jsem to „od oka“ a pak to kontroloval lupou. I rozhodl jsem se koupit lupu na stojánku, jak jsem ji viděl u mistra v roubování na peiráky – Vaška Janského.

Na jedné burze, která je věnovaná prodeji zvířat, jsem náhodou zastavil u prodejce, který prodával spoustu hloupostí, jak už to bývá. Byl to ten típek, který objíždí poutě, burzy, zkrátka všechny události, kde je více lidí. Prodával nože, šroubováky, vzduchovky, zaměřovače…. Všiml jsem si, že má i stojanovou lupu, dokonce s integrovaným osvětlením. Jenže zvětšovala jen dvakrát. Když viděl můj zájem, hned mi ji nutil. Já mu odvětil, že je slabá. „Jó pane, kdybyste měl silnější, to bych ji bral.“ On se nenechal vyvést z míry a nabídl mi věcičku, kterou jsem okamžitě koupil. Nebudu ji zdlouhavě popisovat, obrázek je dost názorný – jsou to brýlové obroučky, na kterých je hodinářská lupa a pokud se podíváte pozorněji, ze strany je připojená i malá lampička s LEDkou. Zvětšuje to 20x. Možná trošku moc, protože na roubovance se díváte cca z jednoho centimetru, ale kontrola semenáčku je naprosto dokonalá. Celou lupu lze odklopit vzhůru bez sundání obrouček z nosu.

Celá věcička není až tak drahá, přijde na nějaké dvě stovky. Jestli vás tato lupa zaujala, možná bych se po ní mohl kouknout, třeba toho stánkaře zase někdy potkám.

Petr Antálek

zpět

Autor textu a fotografie:
Petr Antálek
E-mail: petr.antalek(zav)seznam.cz

 
© www.cact.cz/noviny  - ISSN 1805-2630