Odfláknutý výsev podruhé

I když vím, že těžko poznám ty, co tutlají,
o to víc mám rád ty, kteří se netají, jak to dělají.

A právě ty druhé zcela určitě najdete na plzeňském kaktusářském webu v nekonečném příběhu o vysévání. I když všechno podstatné dalo by se shrnout do několika málo odstavců, je výborné, že se tam kaktusáři otevírají jako skořápky semen z jejich zdařilých výsevů!

Někdy vás ale osloví maminka osmiletého kloučka Jiříčka, co si na výstavě koupil semínka kaktusů a neví si rady s vyséváním. Měl bych jí odkázat na web, který už čítá pětačtyřicet stran a kde rozvášnění kaktusáři po sobě hází chemickými rozbory, ač zdůrazňují, že chemici nejsou? Měl bych té ženě snad přečíst vzorec zeolitu a upozornit na zpětné vysávání kořínků? Asi by se ti dva chudáci přenesli i se mnou do alchymistické dílny Rudolfa druhého tak nádherně ztvárněné ve filmu Pekařův císař, kde Josef Kemr rozbíjí atom olova a přistižený Saša Rašilov vytahuje z elixíru mládí řetěz vuřtů, aby je na revanš nabídl císaři s kořenem „mandragory“. Ze všeho nakonec propálí magistru Kelly šál.

„Ne, na maminku s Jiříkem, která má starostí nad hlavu, a nechceme-li Jiříčka odradit, musíme jako obyčejní sedláci. Jen v rychlosti! Jen několika větami, ale aby to sedělo! A to je kaktusářské umění! „Tak, pánové, kdo se ujme slova?“

A teď nazpět k odfláknutému výsevu, jež jsem prováděl při letošním silném mrazu, kdy všechno co jsem dříve používal, bylo zamražené. Dnes již otevřené krabičky zalévám kropáčem vodou nabranou z rybníka a přidávám krystalon. A takhle se jim daří. Jen jsem to přehnal s hustotou pohozených semen echinocactusů:          



Ferocactus johnsonianus totožný se sběrem Pavlíčkových na 90%

Pro jistotu, abych neblázni hlavu sobě a čtenářům, jsem výsev po čtrnácti dnech stejným postupem jako v předešlém zopakoval, jen tu destilku jsem náhodně koupil od jiného výrobce. Pohodil dalších deset tisíc semen horiz. divokých i domácích. Dnes už i tento výsev pomalu otevírám a připravuji k zalití kropáčem a hnojivem. Průměrná klíčivost opět kolem 80%.


  

Ferocactus johnsonianus totožný se sběrem Pavlíčkových po druhé,
tentokrát už řidčeji vysetý.


 


A jaký že bych měl udělat závěr? Cekem žádný. Jen že příště budu postupovat stejně, už jen proto, že jsem měl s destilkou bez hnojiva klid od řasy pronásledovatelky. A za to patří dík panu Jiřímu Hanzelkovi, jenž mě na tu vodu navedl.

zpět

Autor textu a fotografií:
Miroslav Naxera
Případný dotaz na adrese:
naxera.miroslav()volny.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630