Soutěž o největší echinokaktus (3)

Zdravím všechny kaktusáře a především kaktusářky, protože jich je mezi námi jako šafránu (zkoušel jsem najít nějaký kaktusový ekvivalent, ale ne a ne na něco kloudného přijít).

Už se začínají vracet první jarní výpravy a netrpělivě čekám, jaké macky mi na fotkách pošlete. V březnu jsem dostal jediný mailík, a to od Pavla Tůmy, který si dal tu práci a znovu navštívil a přeměřil jedince u El Sabinito.

Takže: Tento GIGOŠ má přes tři metry na výšku a obvod dva a půl metru!!!

A přidám malé opáčko z matematiky:
Obvod kruhu je  2pr, tedy poloměr rostliny je asi 40 cm. Přejdu na decimetry, tedy 4 dm
Obsah válce je pr2 v, tak nám vychází něco málo přes 1500 dm3  - a to jsou přímo litry.
A když litr vody váží kilo, tak může mít tento bumbrlíček i jednu a půl tuny. Rejpalové namítnou, že kaktus není voda. To mají pravdu. Sám nejsem teď schopný říci, jestli celková průměrná hustota kaktusu je větší či menší než hustota vody. Pokud si vzpomínám, při přesazování a koupání rostlin některé plavou a jiné jdou ke dnu, záleží asi právě na stavu hydratace, podílu zdřevnatělých a zkorkovatělých částí těla. Ale proč se nepobavit a neprovětrat mozkové závity malou matematikou. Koneckonců ji chtějí zase dát jako povinný maturitní předmět a věřím, že mezi námi kaktusáři jsou i tací, kteří mají maturitu teprve před sebou. Jen doufám, že jsem ve výpočtu neudělal nějakou školáckou chybu a netrhnu si celostátní (mezinárodní!!!) ostudu. Koneckonců byl jsem jeden ze dvou pokusných ročníků, které měly na sklonku osmdesátých let písemnou maturitu z matematiky povinnou.

A teď k došlým fotkám:
A jak je vidět, má pevné nohy a zdravou hlavu…

A kdo byste ho chtěli navštívit, nebo si ho prostě „vygůglovat“ v mapě, můžete se vydat na:

Mockrát děkuji panu Tůmovi, že si dal tu práci a věřím, že není mezi námi jediný takový nadšenec. Foťte, pište, mailujte.

Echinocactus platyacanthus, 90 km od Dr. Arroyo, Mexiko

Na shledanou se těší Petr Antálek

zpět

Autor textu:
Petr Antálek
E-mail: petr.antalek(zav)seznam.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630