Obrázky ze sbírky Petra Beneše

Echinocactus horizonthalonius, malá forma, La Ascencion, Nuevo Leon (1)

Dobrý den, v prázdninových internetových novinách 2007 jsem psal o mé radosti z mého prvního květu pravokořenného Echinocactus horizonthalonius, malá forma. Bohužel na jaře 2008 odešel do kaktusového nebe. Prostě se na něho stačilo špatně podívat a bylo… Od té doby mě vykvetly další kaktusy a udělaly ohromnou radost. Postupně jsem si opatřil i další pravokořenné druhy kaktusů a dělají mě stejně velkou radost, jako echinokaktusy.

Echinocactus horizonthalonius, malá forma, La Ascencion, Nuevo Leon (2)

Mám maličkou sbírku, nevlastním skleník a vše pěstuji mezi okny a v malinkém předokenním skleníčku na jižní straně okna. Nemůžu se rovnat ke kolegům, kteří mají obrovské sbírky a veliké skleníky třeba se stovkami echinocactusů, astrophyt a dalších rodů a druhů. O to víc si každé kytičky vážím a s láskou o ni pečuji.  

Astrophytum asterias

Všechny mé kytičky pravidelně koncem února dávám mezi okna a nechám je napít. Jen je musím chránit před jarním sluncem stínítky, takovými, co se dávají na skla do auta. Během dubna je podle počasí přendávám do předokenního skleníčku a již bez stínítek. Pouze astrofyta ponechávám v prostoru mezi okny. Mají tam větší teplo.

Astrophytum senile

Z mé zkušenosti je ideální mít skleníček bez postranních skel i bez skla u okna. Sklo je pouze z vrchní a přední strany. Kytičky mají dostatek světla a hlavně přirozené proudění vzduchu, které je, myslím, velice důležité.

Encephalocarpus strobiliformis

Zalévám podle počasí cca jednou za 10 dní a to jak podmokem, tak i injekční stříkačkou horem. A dám jen tolik vody, než začne z květináčků vytékat. Proto injekční stříkačkou. Jednou měsíčně pohnojím kristalonem. Každý den kytičky pohladím pohledem, hezky si s nimi popovídám, aby pěkně rostly a kvetly a výsledek mého snažení můžete posoudit sami na přiložených fotografiích.

Euphorbia obesa

Přeji všem krásné jaro a radost z naší záliby.
Petr Beneš  

zpět

Autor textu a fotografií:
Petr Beneš
Praha 8

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630