Pěkná kaktusová místa:
Boquillas del Refugio, Coahuila, Mex.

Pokusíme se s touto rubričkou pravidelně pokračovat s výzvou k dalším cestovatelům, aby i oni si v hlavě opět našli svá hezká místa a na několika fotografiích je představili našim čtenářům. Není tu žádný požadavek na velkou odbornost či botanickou zdatnost. Stačí půl stránky popisujícího textu a okolo 5–15 fotek. Jde jen o to, udělat sobě i ostatním radost. Prvním článkem začínám sám, abych poskytl ostatním jakýs takýs návod. S fotkami vždy pošlete i svůj portrét, který dole pod textem Váš článek uzavře. Za to vám všem předem moc díky.



Cestu do Boquillas del Refugio provázejí zbytky trati, kterou dnes už tu a tam připomíná jen opuštěný násep. Je to prašná, štěrkovitá, v plochách jen jílovitá cesta, kudy se jezdí už tradičně z městečka Viesca do města Parras de la Fuente. Je to zhruba na polovině cesty, blíže k Parras.

Cesta do Boquillas de Refugio

Cesta sem vede naplavenou jílovito písčitou pánví, za sucha nás doprovází oblak neprůhledného prachu. Za mokra se tudy jezdit dá jen stěží. Asi kilometr před vesničkou zastavujeme na náhodný průzkum, jak se to obyčejně dělá. Nutno podotknout, že většinou najdeme pendrek.

Coryphantha poselgeriana ssp. valida

Ale tentokrát jsme zastávky nelitovali. I v tomto nehostinném prostředí žijí a prosperují krásné kytky, jako třeba tato Coryphantha valida.

Parádně vytrněné Echinocactus horizonthalonius

Golfové míčky – Epithelantha micromeris


 

Dvoumetrové Opuntia imbricata s do dálky svítícími rudými květy

…a žlutě kvetoucí Opuntia spec.

Po celé cestě nás doprovázejí barevně otrněné a do sloupku rostoucí
Thelocactus bicolor v. bolansis

Také Echinocereus stramineus ssp. occidentalis
je věrným průvodcem po celé trase

Lophophora williamsii PP 896, Boquillas de Refugio (1)

Lophophora williamsii PP 896, Boquillas de Refugio (2)

Lophophora williamsii PP 896, Boquillas de Refugio (3)

A tady jsme byli velmi příjemně překvapení. Nejen tím, že tu v ploše objevujeme zerodované kaňonky z červené horniny a jílu, ale i tím, že tu nacházíme krásné lofofory. Nejdříve jsme si mysleli, že to budou opět fričky (Lophophora fricii), i barva květů je docela sytě růžová. Ale je to už jiné pohoří (Sierra de Parras), zatímco fričky rostou v Sierra de Marmól.

Boquillas de Refugio

Tato napůl opuštěná vesnička jistě pamatuje lepší časy, když tudy ještě projížděl vlak. Cestoval tudy i náš velikán, Alberto Vojtěch Frič, nedaleko odtud vlak před podmáčenou tratí a zborceným mostkem nuceně pár dní čekal na opravu.
 

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/


 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630