Soutěž 2012

Ahoj kamarádi, mnozí z vás míjíte na svých toulkách Mexikem kaktusy z komplexu Echinocactus platyacanthus a už vám tato běžná rostlina ani nestojí za pár mega na kartě vašeho foťáku. A možná se mýlím a pokaždé, když potkáte nějakého toho gigoše, jak jim říká můj kamarád Marťas Krapata, zmocní se vás zvláštní pocit něčeho nadčasového, co nikde jinde než právě na tom místě, kde právě jste, nezažijete. Gigošů jsem pár viděl a nebývá jich v populaci moc, zkrátka občas některý přeroste své soukmenovce. Když jsem nějakého skutečně velkého potkal, vzpomněl jsem si na fotku z Backeberga, na které je malý chlapec, který stojí v obýváku s chudákem vykořeněným platyakantem.

Echinocactus platyacanthus, 90 km od Dr. Arroyo, Mexiko

Pojďme se trošku pobavit a podívat se na to, kde v Mexiku tito giganti jsou, třeba najdeme nějakou zajímavou souvislost. A aby se nám to hledání, či spíše pouhé koukání kolem sebe, zpříjemnilo, vyhlašuji soutěž:

„Kdo v roce 2012 na svých cestách vyfotí a nějak změří (třeba jako já na přiložené fotografii) největší Echinocactus platyacanthus, má u mě láhev meruňkovice z mého sadu v Ostrožské Nové Vsi“.

Fotky posílejte na můj mail: petr.antalek(zavinac)seznam.cz. Samozřejmě udejte lokalitu. Rostlinu na fotografii už neposílejte, roste ve svahu po pravé straně cestou k známé lokalitě Pelecyphora strobiliformis na 90 km od Dr. Arroyo. O výsledcích vás budu v Novinách průběžně informovat.

Mnoho zábavy přeje Petr Antálek

zpět

Autor textu:
Petr Antálek
E-mail: petr.antalek(zav)seznam.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630