Leden 2012 ve sbírce u Pavlíčků

Až na konci měsíce se ochladilo pod nulu. Do této doby zima (alespoň v Chrudimi) prakticky neexistovala, a kdybychom kaktusy z netopených skleníků uklízeli někdy v polovině ledna, vůbec nic by se nestalo. Na začátek února však hlásí arktické mrazy, že by zima doháněla průměr?

Třítýdenní semenáčky Astrophytum Superkabuto „Miracle“ Thailand F2

Vyséval jsem. Zase týden před úplňkem, na začátku ledna. Většinu tvoří astrofyta, a ta klíčejí tradičně velmi uspokojivě. Určitě i mimo úplňkový termín.

Zajímavé pozorování o výsevech astrofyt publikoval A. V. Frič (Život v přírodě, Kaktusová příloha, 1925) – píše:

Semena jsou lesklá, mušličkám podobná. Mají duté skořápky s výrůstky na vrcholku. Spodní otvor je potažen průsvitnou blankou, která se schnutím při zrání protrhne a úplně seschne… V hrbolku skořápky sedí jádro. Když klíčí semeno, tu nevychází kořínek (klíček) otevřeným otvorem, ale k našemu překvapení prorazí tvrdou skořápku na jejím vrcholku, zapustí kořínek a vztyčí slupku tak, že tvoří na hlavičce mladé rostlinky misku, obrácenou otvorem nahoru. V této misce, i při úplném suchu můžeme pozorovat kapku rosy. Má tedy slupka svůj účel, pravděpodobně ten, aby hydroskopickými solemi, jež obsahuje, přitahovala atmosférickou vláhu a dodávala ji mladé rostlince. Není tedy dobře slupky z vyklíčivších rostlinek odstraňovat, nýbrž je ponecháme, až je rostlinka sama odhodí jako nepotřebné v našem vlhkém ovzduší“.

Výsev Astrophytum capricorne „Buffalo“

Dostal jsem od pana Romana Pavlici hrst semen Astrophytum Superkabuto „Miracle“ Thailand F2, na fotce jsou třítýdenní semenáčky. Mají se k světu, už se těším, jak se budou vybarvovat. Také pár semínek dalšího japonského hybridu – A. capricorne „Buffalo“ – z fantastické kytky, kterou jsme tu už jednou ukazovali. Ze 30 zrnek 27 semenáčků, to docela jde.

Astrophytum capricorne „Buffalo“ – foceno v Brně u Pavliců

No a nyní je třeba jen kontrolovat, zda je v dózičkách stabilní vlhko, zda výsev nepřesychá, a nebo není vlhkost přílišná, abychom se vyhnuli tvorbě řas, které by mohly zvláště drobným klíčencům dost ublížit.

To je pro tuto chvíli vše, za měsíc nashledanou – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630