Prosinec 2011 ve sbírce u Pavlíčků

Ve sbírce skoro nic nekvete, tak se můžeme věnovat několika postřehům z mé praxe. Na přelomu roku je obvykle volněji, tak se tradičně věnuji vysévání. Vysévám nejraději asi tak 10 dnů až týden před úplňkem. Letos to už nestihnu, takže vysévat budu v prvních dnech Nového roku. Další termíny je vidět níže. V březnu a dubnu vysévají ti, kteří sejí pod přirozeným světlem, na okně nebo ve skleníku, před tím se vysévá raději pod zářivky, aby se klíčenci díky nedostatku světla moc nevytahovali.

Na obrázku je výsev Astrophytum myriostigma SB 264

Staří zahradníci tvrdí, že termíny výsevů (i termíny nejvhodnější zálivky) jsou vždy asi týden před úplňkem. Pro rok 2012 se lze řídit těmito daty: 1. leden; 31. leden; 1. březen; 30. březen; 29. duben; 28. květen; 27. červen; 26. červenec; 24. srpen; 22. září; 22. říjen; 20. listopad; 20. prosinec. Nutno dodat, že jsou také odborníci, kteří to pokládají za pověru – nikomu nic nevnucuju.

Jsou tací, kteří přepichují malé semenáčky už měsíc až 3 měsíce po vyklíčení. Myslím, že je to zbytečně brzy, přepichování nechávám na nejzazší možnou dobu, kdy už není vyhnutí. Tj. tehdy, když už se semenáče tísní, na obrázku vidíme sedmiměsíční výsev – a přepichování má ještě čas. Opět se lze řídit výše uvedenými termíny, kdy jsou (prý) rostlinky nejživotaschopnější.

Ještě k přípravě semen před výsevem. Semena po sklizni vyperu v růžovém roztoku hypermanganu (i ta, která jdou do prodeje). Nejdříve do sáčku se semeny vložím jmenovku s označením druhu. Pak sáček večer vložím do misky s 3% peroxidem (vyzkoušel jsem i 30%, bez toho, že by to semenům vadilo). Ráno sáčky vyjmu, rozprostřu je na papíru aby rychle oschly a suchá semena, po protřepání v orthocidu, vysévám do plastových dóz. Je-li semen málo, vysévám třeba i 3 druhy dohromady, (např. Ariocarpus a Thelocactus, tj. abych je dobře rozpoznal). Na plochu 30 cm2 seju asi 50 až 70 semínek.

Velmi hezky a obšírně na téma pěstitelské praxe píšou na plzeňském webu: http://kkplzen.eu/index.php/vysevy-a-vse-co-se-jich-tyka

Euphorbia × infausta

Ve sbírce nyní kvetou zejména různé sukulenty. Na obrázku vidíte docela rozšířenou euforbii se jménem, za které bych ruku do ohně nedal, s nejvyšší pravděpodobností je to hybrid Euphorbia × infausta. Ve sbírkách je rozšířená pro svou odolnost a nenáročnost, i pro to, že vytváří dostatek odnoží, které snadno koření. Rostlina na obrázku je samička, jak je vidět podle kvítků, které postrádají prašníky, zatímco nesou pouze blizničky. Pokud má někdo z čtenářů samečka, rád s ním odnožku vyměním. Jestli má někdo o euforbie zájem, najde spoustu vyobrazení na webu: http://www.euphorbia.de/fotoabc.htm

Crassula ovata

Dalším bohatě kvetoucím sukulentem je Crassula ovata. I ta je mezi lidmi hojná, snadno se množí a tvoří pěkné bonsaje se silnými kmínky. Výčet obrázků končím vánočně – vánočním kaktusem, neboli Schlumbergera truncata. Její kvítky nás provázejí vánočním časem už po mnoho let.

Vánoční kaktus Schlumbergera truncata

Tyhle řádky dopisuji v den, kdy odešel Václav Havel. Nedá mi to, abych nepodotknul: Václav Havel – je vzácným vzorem slušného a poctivého člověka. Skoro se bojím spojit jméno Havel se slovem politik, neboť slovo politik je u nás (v dnešní době) právem považováno za slovo sprosté. Snad je i lépe, že se nedožil časů, které jsou „politiky“ pro nás chystány.


Přeji všem čtenářům novin klidný a pohodový nový rok,
a pokud se všichni nebudeme mít o trochu lépe,
tak abychom se alespoň neměli o poznání hůře…
 

 
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

 

zpět