Vzpomínka na paní Zofii Kabiesz

 (8. 4. 1922 Český Těšín – 19. 11. 2011 Varšava)

Koncem listopadu mi poslal pan Wojtek Preidl z Gliwic smutnou zprávu, že 19. 11. 2011 zemřela ve věku 89 let legenda polského kaktusářství - paní Mgr. Zofia Kabiesz z Cieszyna. Narodila se 8. 4. 1922 na území dnešního Českého Těšína, je třeba připomenout, že v tuto dobu, prodělalo město Těšín několik katastrálních změn, které zde však nebudu rozebírat. Po roce 1945 byl Těšín opět rozdělen a rodina se definitivně přestěhovala na polskou stranu. Zofia Kabiesz vystudovala právní školu v Krakově a následně se usadila v Katovicích. Kromě právní činnosti, učila na škole cizí jazyky: němčinu, angličtinu a francouzštinu. Byla nadšená pěstitelka kaktusů, která navštívila několikrát původní lokality kaktusů v USA, Mexiku, Peru, ale i jinde. Několikrát se zúčastnila jednání IOS.

Lumír Král s paní Zofií Kabiesz na setkání polských kaktusářů ve Varšavě

Roku 1966 zakládá Mgr. Zofia Kabiesz „Polskie Towarzystwo milośników kaktusów“ (PTMK), kde dlouhá léta zastávala funkci prezidenta. Po celou dobu své existence vydávají polští kaktusáři časopis „Świat kaktusów“. Už po založení PTMK byla navázána spolupráce mezi polskými a českými kaktusáři, která vyvrcholila X. sjezdem kaktusářů v Ostravě v roce 1968, kde polskou delegaci vedla paní Zofia Kabiesz, to jsem ještě v Ostravě nebydlel.

Lumír Král s paní Zofií Kabiesz na setkání v Milówce

S paní Zofii Kabiesz jsem se setkal až v roce 1976, když byla v Katovicích uspořádána II. mezinárodní výstava kaktusů, kde náš kroužek zorganizoval zájezd dvou autobusů, kterého jsem se rovněž zúčastnil. Na této výstavě ukázalo několik Ostravských pěstitelů své výpěstky. V archivních materiálech mám několik dopisů od tehdejší předsedkyně paní Kabiesz, které obdrželi pan Emil Zavadil nebo MUDr. Vladimír Plesník.

Při příležitosti 30. výročí PTMK, na setkání kaktusářů ve Varšavě roku 1996, hovořila čestná členka PTMK paní Zofia Kabiesz o historii polského kaktusářství a já přidal povídání o ostravském kaktusaření a přátelských svazcích mezi jednotlivými zeměmi, které právě na Ostravsku má dlouholetou tradici. Setkání se tehdy zúčastnilo ve Varšavě s přednáškami hned několik našich členů. Asi o dalších deset let později, jsem se opět setkal s paní Zofií Kabiesz na setkání polských kaktusářů v Milówce a dlouze jsme vzpomínali při skleničce na „staré časy“. Příjemné povídání bylo tenkrát bohužel poslední. 

Rozloučení s Zofií Kabiesz

Na rozloučení v Cieszyně přijela asi desítka kaktusářů v čele s bývalými prezidenty PTMK, Markem Czuprinskim a Grzegorzem Matuszewskim. Polské kaktusářství ztrácí velkou osobnost, legendu, vynikajícího organizátora, ale především milého člověka.

Marek Czuprinski, Grzegorz Matuszewski, Wojtek Preidl

Lumír Král
E-mail: lumir.kral(zavinac)seznam.cz

 

zpět