Ohlédnutí za výstavou sukulentů v Brně

Obr. 1 - Tradiční vitrína u vchodu na výstavu…

Bude to již bez mála 20 let, co Tomandlovi začali v Brně pořádat na konci léta výstavy sukulentních rostlin. V prvních letech byly součástí prodejní výstavy okrasných cibulovin, později už ve spolupráci s odbornými pracovníky BZ Př. fak. Masarykovy univerzity Brno a předními pěstiteli sukulentů z různých koutů ČR.

Obr. 2 - … se špetkou pěstitelské praxe

Letos vystavovali: Pavel Heřtus, Zdeněk Ježek, Petr Pavelka, otec a syn Potykovi, Vladimír Sedláček, Edmund Sedlák, Jana a Adolf Tomandlovi, Boris Vrškový a Botanická zahrada Masarykovy univerzity v Brně. Vystaveno bylo téměř 700 rostlin.

Obr. 3 - Jeden z parapetů věnovaných výhradně rodu Euphorbia

Cílem letošního ročníku výstavy bylo ukázat sukulentní rostliny v jejich různorodosti a tvarové pestrosti, přičemž byl položen důraz na sukulenty rodu Euphorbia. Expozice (jako vždy v minulosti) byla perfektně aranžovaná a relativně malý výstavní prostor byl využit velmi promyšleným uspořádáním.

Obr. 4 - Skupinka Euphorbia mosaica a E. trigona, f. rubra

Součástí výstavy bylo 16 velkoformátových fotografií z přírodních lokalit výskytu nekaktusových sukulentů. Kromě euforbií stála za mimořádnou pozornost kolekce miniaturních botanických rarit Avonia quinaria v. alstonii. Ale dosti již slov a podívejte se na malou fotogalerii.

Obr. 5 - Kristáty kaktusů vedle stále nedostatkových druhů euforbií

Obr. 6 - Specialitka hlavního pořadatele

Obr. 7 - Centrálnímu parapetu vévodila úžasná Dorstenia gigas

Obr. 8 - Specialitky ze sbírky Borise Vrškového

Obr. 9 - Obrázek, co nepotřebuje komentář

Obr. 10 - Epifytní rostliny ze sbírky Zdeňka Ježka

Text a foto: Mgr. Jan Gratias
e-mail:
gratias@iol.cz
 http://sukulenty.webnode.cz/

 

zpět