Ročenka Adenium 2011

Po roce jsme se dočkali nových tiskovin Sekce pěstitelů sukulentů - ročenky Adenium 2011 doprovázeného letos opět přídavkem ve formě Speciálu, organizačním oběžníkem a nově i historickým medailonem Karla Karmazína, jednoho z prvních velikánů českého sukulentaření.

Oba časopisy jsou v současné době distribuovány členům Sekce pěstitelů sukulentů. Probíhá osobní předávání na regionálních akcích a schůzích kaktusářských klubů. Proběhla také první vlna poštovního rozesílání. Jestliže jste dosud časopisy neobdrželi nebo pokud si nejste jisti, zda jste již zaplatili členský příspěvek a tím obnovili členství v SPS pro letošní rok, obraťte se na členy výboru SPS, případně mailujte na sps.maule@seznam.cz.
Tyto materiály jsou dostupné i pro další zájemce, jedinou podmínkou je členství v Sekci pěstitelů sukulentů. Další informace najdete na webu SPS (http://www.sukulenty-sps.cz/). 

Můžete také diskutovat o svých oblíbených rostlinách na sekčním fóru (http://www.sukulenty-sps.phorum.cz/).

Ročenka Adenium 2011


Z obsahu:
Yucca nana Hochstätter, ako ju poznám - I. Dráb
Cyanotis třikrát jinak - J. Gratias
Úsvit sukulentů aneb odbíjení molekulárních hodin - P. Hanáček
Jovibarba globifera v severní části Plzeňského kraje aneb po stopách Františka Malocha - J. Ježek
Xerofytní orchideje Madagaskaru - E. Smržová


Ako zomierajú lithopsy alebo čo nerobíme dobre  - B. Bokotej
Vlhkomilné sukulenty - Z. Ježek
Fouquieria není jen ocotillo  - L. Kunte
Rudyho vzácné brazilské zelíčko aneb Bonbónek nakonec  - R. Krajča


Sukulentní Speciál 2011


Průvodce sukulentní flórou Jihoafrické republiky
Text: Jaroslav Ullmann
Fotografie: Jaroslav Ullmann, Eva Smržová, Karel Pecl, Jiří Maule sr.

 OBSAH:

1. Ochrana přírody v jižní Africe
2. Botanické zahrady
3. Národní parky
4. Přírodní rezervace
5. Pěstírny a soukromé sbírky sukulentů
6. Důležitá upozornění pro pohyb v přírodě a vývoz rostlin z JAR
7. Závěr


Medailon K. Karmazína
Karel Karmazín - zapomenutý velikán českého sukulentaření (29. 9. 1885 – 30. 1. 1981)
J. Maule
V letošním roce mohou česko-slovenští sukulentáři slavit jedno velké výročí - 25 let založení své specializované sekce. Téměř nikdo ze současných členů SPS ale neví, že by zároveň mohli vzpomenout ještě jedno výročí – 30 let od úmrtí jednoho velkého pěstitele sukulentních rostlin a prvního vyzývatele, volajícího po založení sdružení sukulentářů v našich zemích - Karla Karmazína.

Čím déle se sám věnuji pěstování sukulentů a dalších obdobně odolných rostlin, tím víc si uvědomuji, jak je náš koníček vlastně skrytě víc o lidech, o osobnostech, o pěstitelských originálech, než o oněch samotných rostlinách. Je to trochu paradox, většina z nás pěstitelů sukulentů je soliterního založení a skrze naše rostliny hledáme cestu k těm druhým. Nakonec všichni z nás jsme svým koníčkem povýšeni do stavu krásných šílenců, ale některým z nás je dopřáno vystoupat ještě výš. Jsou to přemýšlivci, vizionáři, průkopníci, objevitelé a experimentátoři. Všechny tyto příměry měrou vrchovatou naplnil jeden skromný, nenápadný a dnes téměř zapomenutý pěstitel, kterému bych chtěl tímto minimedailonem složit poklonu… (Celý text je přílohou letošní ročenky Adenium).
 

Josef Skála
E-mail: sukulenty.ic(zavináč)gmail.com

 

zpět