Červen 2011 ve sbírce u Pavlíčků

Léto je pro kaktusy sluneční lázní. Svoje kaktusy nechávám na plném úpalu pod volným nebem, jen když hodně prší, tak je schovám. Dlouhé vlhko na kořenech by mohlo způsobit hnilobu kořenů a následně celé rostliny. Takhle vypadá pěstování ve stolových sklenících - kytičky si na sluníčku přímo libují.

Stolové skleníky

Léto je také časem dovolených, naši kaktusáři, i ti kteří v průběhu roku nevystrčí nos, se přesouvají po republice a pokud jedou kolem, často se zastaví i v Chrudimi. Těm, kteří se na cestu teprve chystají, chci říci, že se mohou zastavit kdykoliv od pondělí do soboty, jen v neděli raději až po dohodě – třeba na telefonu 604 279 370.

Prodejní sklenik

Náš prodejní skleník je nabitý tvrdě pěstovanými, tuzemskými semenáčky, a to kaktusů i jiných sukulentů, jejichž ceny i kvalita se s těmi, co najdete v obchodních centrech, rozhodně srovnat nedají!

Madagaskarská orchidej

Máme tu nabídku i dalších atraktivních rostlin (nyní například madagaskarské orchideje

Tilandsie z Guatemaly

nebo guatemalské tilandsie!). Určitě každého zájemce – byť i jenom o prohlídku sbírky – rádi přivítáme.

A nyní se zastavíme u pár kytiček, které nám tu vykvetly a o jejichž krásu se rádi podělíme.

Astrophytum capricorne var. minor PP 1535, El Pilar

Astrophytum capricorne var. minor PP 1535, rostou na úbočí stolového kopce El Pilar ve státu Coahuila. „Minoři“ se poznají podle toho, že jsou menší než varieta capricorne, mají víc měkkých kudrnatých trnů, a nikdy nemají rezaté zabarvené vloček na temeni. Nutno ovšem dodat, že jsou lokality, kdy je obtížné určit, ke které z variet se přiklonit. A. capricorne totiž rostou na dost velikém areálu v Coahuila a Nuevo Leon.

Astrophytum myriostigma f. quadricostatum PP 883, San Vincento, Tamaulipas

Dalším krasavcem je Astrophytum myriostigma f. quadricostatum PP 883, rostoucí v okolí Jaumave v Tamaulipas. Tyto kytičky mají zajímavou historii. Prvně jsme je viděli, když jsme se byli podívat na známou lokalitu Obregonia denegrii. Když jsme z Jaumave projížděli vesničkou San Vincente, upoutala nás malá skalka – nebo spíše kameny ohraničený kopeček, na zahrádce jednoho z domků. Tam bylo několik těchto rostlin, asi 15 cm vysokých a širokých, nádherných a jako bílé míče téměř do kulata rostoucích kaktusů. Později jsme našli stejné rostliny na kopci v okolí, ale nikde nebyly tak dobře krmené a kulaté, jako u těch staříčků, kteří se o skalku starali.

Vnučka Pavlínka

Pro změnu zaostřeme na vnučku Pavlínku, také se pokouší o přepichování semenáčků. Však odměna bude sladká!

Ariocarpus retusus SB 68

Něco neblahého se s tou naší přírodou děje. Stane se v průběhu roku, že sem tam se ariokarpus zblázní a vykvete. Ale aby vykvetla celá skupina jednoho druhu, to se mi ještě nestalo. Že by to počasí ukazovalo na půlku podzimu? Na obrázku jsou Ariocarpus retusus SB 68 – zajímavá forma s napříč pruhovanými krátkými tuberkulemi.

Escobaria minima (nelliae) SB 493

Kristáta – to je zvláštní úchylka některých kaktusů, které se z nějakého důvodu rozhodnou růst nikoliv z jediného vegetačního středu, ale z jakési vegetační linky, což je – pokud si to ze školy dobře pamatuju – nekonečná množina bodů, tedy v tomto případě vegetačních středů. Kytka se jaksi zblázní a roste tak zvaně hřebenovitě, různě se kroutí a v konečném důsledku je z ní zajímavý tvar.

Takto postižené kytky jsou pak předmětem zvláštního zájmu kaktusářů, kterým nestačí to, že kaktus je už sama o sobě kytka prazvláštní, a hledají kaktusy ještě prazvláštnější. Nejsou to ovšem jen kristáty a monstrózy, jsou to i další patvary, různě postižené například ztrátou chlorofylu, všelijak barevné, panašované, dokonce i hrůzné chiméry s pošramocenými buňkami. Vědátoři i kaktusáři výzkumníci bádali, za jakých podmínek k těmto úkazům dochází.

Celkem se shodli na tom, že u rostliny zřejmě dojde k nějakému šoku, přičemž k šokům dochází působením různých vlivů. V přírodě se kristáty objevují nesmírně vzácně, některé jsou tak obdivuhodné, že k nim docházejí cestující kaktusáři jako k výletním místům, jako je tomu například u kristáty Ariocarpus retusus kousek od La Ascension. Za svých toulek jsem viděl lokalitu v Sierra de la Paila, kde těch kristát (A. retusus) můžeme na několika metrech nalézt pět. Co tam působilo za šok, to nikdo neví, ale musel to být šok řádný. Snad mráz, snad postavení Merkura k Jupiterovým měsícům, geopatogenní zóna nebo rej mexických čarodějnic?

Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
 

zpět