Co nejspíše je epiphylum, jehož obrázek
je na stránkách Novin v čísle 5?

Epiphyllum (foto © Petr Mlček)

Podle všech příznaků se jedná o starší kultivar dorůstající časem větších rozměrů s krásnými květy, nažloutlými vnějšími okvětními vnitřními lístky a čistě bílými vnitřními.

Znal jsem zde u sousedky v Lysé prakticky stejnou rostlinu umístěnou v lodžii, vytvořila asi  1,5 m velký trs keřovitého stonku s nádhernými, oble vykrajovanými fylokladiemi (stonky), až 14 cm širokými. Poupata nasazovala koncem května, květy se otevíraly začátkem června. Dlouho se nedařilo vystopovat původ rostliny, nakonec se ale ukázalo, že původně pocházela ze starého zahradnictví, (které již 35 let neexistuje). Byla pěstována „po staru“, tj. celý rok se s ní nehýbalo, a během růstu byla pravidelně přihnojována „kvašákem“, tj. kvašeným drůběžím trusem, který se dřive vyráběl na zahrádkách docela zadarmo - ne jako dnes moderní hnojiva moderní technologií za neuvěřitelné, ba absurdně vyděračské ceny. Rostlině jsme tehdy obecně říkali fylokaktus Kuebel. Jedním z jeho rodičů byl zřejmě bylo Epiphyllum phyllanthus (synonyma E. oxycostatum, E. hookeri, E. lauii – a mnoho dalších historických jmen).

Nakonec se ukázalo, že se jedná o starý, předválečný výpěstek německého zahradníka a významného šlechtitele Kurta Knebela. Rostlina byla šířena zahradníky pod jménem “Kurt Knebel”, nabízena byla zejména firmou Haage v Německu a odtamtud se nejspíše dostala i k nám.

Pěstování je snadné, ovšem indukce květu, resp. ochota ke kvetení je obtížnější, vyžaduje dostatek fosforem bohatých hnojiv, ideální byl právě „kvašák“. Epikaktusy chtějí trochu jiné podmínky než běžné kulovité kaktusy – polostín, stálou mírnou vlhkost substrátu i vzduchu, neutrální, humusem obohacený substrát. Je trochu problémem používat dnešní, průmyslově vyráběné substráty, peletovaná hnojiva (koňský či kravský hnůj) poškozují kořeny i v nalém množství, přidáme-li je čerstvé. Doporučeny jsou směsi míchané s těmito hnojivy a následně ponechané několik týdnů rozležet.

Registrovaných kultivarů „epikaktusů“ je dnes asi 1.650 - a bezejmených neautorizovaných přibližně stejně tolik. Mají neuvěřitelně krásné květy, taky se jim proto říká „orchidejové kaktusy“ (kam se ale na ně orchideje hrabou!). Postačí pořídit si na okna či do zimní zahrady jen několik různých rostlin a trochu přizpůsobit kultivaci. Nádherných květů se jistě dočkáte.

Pro další informace doporučuji případný kontakt [epric@telfort.nl].

Jan Říha
E-mail: riha.j@sendme.cz 

 

zpět