Miniatury od Doctor Arroyo

Jedete-li po silnici od Aramberri na Dr. Arroyo, (iižní cíp státu Nuevo León, Mexiko) míjíte po pravé straně mírně stoupající kopce porostlé nízkou vegetací. Vřele doporučuji vyčlenit si nějaké tři hodiny, na 90 kilometru odbočit po nenápadné kamenité cestě doprava a vydat se na procházku poměrně příjemným terénem.

Obr. 1 - Pohled na lokalitu

Hned po vystoupení z auta na vás čekají Turbinicarpus pseudopectinatus, červenokvetoucí forma. Tyto drobné miniaturky se ale dost špatně hledají. Většinou jsou výborně maskované dlouhou travou a i když jsem věděl přesně kde a co mám hledat, očekával jsem že první kus bude odolávat možná i několik desítek minut. Ale při mé poslední návštěvě této lokality, se tentokrát konalo překvapení. Plně otevřené květy na sebe upozorňovaly už na vzdálenost několika metrů. A tak jsme se mohli kochat krásou desítek rozkvetlých rostlin.

Obr. 2 - Turbinicarpus pseudopectinatus, červenokvětá forma

Turbinicarpus pseudopectinatus (Backeb.) Glass & R.A.Foster subsp. jarmilae Halda & J.Chvastek
První záznamy o nálezu těchto rostlin pocházejí od H. W. Vierecka. Areál výskytu se rozprostírá v asi dvouset kilometrovém pásu podél Sierra Madre Oriental ve státech Tamaulipas, Nuevo León a San Luis Potosí.

Na druhé místo už se musí pěšky. Za asi jeden kilometr dlouhý pochod budete ale odměněni nebývalou krásou. Turbinicarpus subterraneus (nebo chcete-li Rapicactus) je prazvláštní rostlinka stojící na tenké nožce, podobně jako chýše baby Jagy z pohádek. A představte si tu radost, když jsme i tuto drobnou krásku nachytali v plném květu!

Obr. 3 - Turbinicarpus subterraneus

Turbinicarpus subterraneus (Backeberg) A. D. Zimmerman
Druhové jméno subterraneus naznačuje mohutný kořen rostliny. Úzký, až deset centimetrů dlouhý krček přechází do dva až pět cm. dlouhý stonek. Rostlina často používá okolní byliny a nízké keře coby oporu. Roste ve vyšších travách, pastvinách. Nezřídka poslouží i jako potrava dobytku, s tím se ale kaktus umí výborně vyrovnat. Díky mohutnému řepovitému kořenu totiž z úzkého krčku brzy vyroste nová hlavička.

Obr. 4 - Turbinicarpus subterraneus

A když se konečně nabažíte, musíte ještě cestou zpátky k autu mírnou zacházkou navštívit protější kopec. Ve spodní třetině tam na vás totiž čeká Encephalocarpus (Pelecyphora) strobiliformis. A ten den kdy jsme na lokalitě byli my, měl kaktusářský bůh velice dobrou a rozdávačnou náladu. I poslední z hledaných nás uvítal překrásnými kvítky. Ani takový cestovatel jakým je Václav Jakubec, jenž lokalitu u Dr. Arroyo navštívil už asi desetkrát, nepamatuje, že by viděl kvést všechny ze zmíněných najednou.

Obr. 5 - Encephalocarpus strobiliformis
 

Encephalocarpus strobiliformis (Werdermann) Berger. Druh byl nalezen A. Viereckem v roce 1927. Encephalocarpus lze přeložit jako v hlavě plod. Naznačuje se tím, že plod zůstává dlouho ukrytý pod tenkými bradavkami pod temenem. Strobiliformis znamená v latině šiškovitý. Rostlina je totiž tvarem svých bradavek podobná šišce jehličňanu.
Roste na vápencových skalách.

Obr. 6 - Encephalocarpus strobiliformis, nejstarší nalezený jedinec
 

Celou procházku vám ještě zpříjemní pozorování následujících rostlin

Obr. 7 - Mammillaria albicoma Boed.

Obr. 8 - Echinofossulocactus erectocentrus

Obr. 9 - Ferocactus stainesii Britton et Rose

… a řada jiných.

A tak závěrem, pro mě jeden z největších zážitků v Mexiku. Dostanete li se někdy
do těchto končin, rozhodně se nechte touto krásou unést.

Text a foto Karel Pavlíček
 

zpět