Re: Výzva k pokusníkům – pěstitelům astrofyt

Do redakce došla první reakce na výzvu k pokusníkům – pěstitelům astrofyt, kterou jsme zveřejnili v minulém čísle novin:

V poslední době je diskutována otázka, zda se Astrophytum senile a A. coahuilense kříží, resp. jak vypadá potomstvo. Je nesporné, že tyto dvě rostliny v přírodě rostou vedle sebe, a to severně od Viesca, resp. v blízkosti zaniklé osady Cerro Bola.

Protože se jedná o rostliny mezi pěstiteli velmi oblíbené, vypisuji úkol – pokuste se o kontrolované opylení mezi těmito dvěmi druhy a o výsev semen CO × SEN a SEN × CO. Bude to pár roků trvat, než se na stránkách těchto novin objeví první výsledky, ale kaktusáři jsou sorta trpělivá – co říkáte? -PP-

Astrophytum coahuilense (f. čistě žlutý květ) × A. senile - (COZ × SEN)

Sádovský, Schütz: Rod Astrophytum
Obr. 87, str. 180 – schéma, str. 198 – zmínka. Autoři berou toto křížení jako bezproblémové s tím, že výsledky se příliš neliší od křížení A. coahuilense × A. capricorne.

Moje zkušenosti:
Astrophytum senile a A. coahuilense se kříží celkem snadno. V plodech bývá poměrně dost klíčivých semen. Potomstvo F1 generace je uniformní až na jeden parametr, a tím je vzrůst. Naprostá většina semenáčků (přes 80%) roste velmi pomalu a nepůsobí příliš zdravým dojmem. Zbylé semenáčky rostou velice dobře a po několika letech dosáhnou několikanásobné velikosti oproti zakrslým sourozencům. Ty vzrůstné semenáčky se mi podařilo snadno dopěstovat do květuschopné dospělosti, zatímco ti zakrslíci zřejmě nikdy nedospějí a nepokvetou. Stejný je výsledek křížení A. coahuilense s A. capricorne var. minor.

Nabízí se vysvětlení, a to, že ty vzrůstné semenáčky jsou polyploidní, což bohužel jako amatérský pěstitel vybavený pouze lupou nemůžu nijak dokázat. Pokud i v přírodě dochází k takovémuto křížení, pak lze předpokládat, že mohou přežívat pouze vzrůstnější rostliny. Takže kříženci by se mohli vyskytovat o to vzácněji.

Astrophytum coahuilense (f. čistě žlutý květ) × A. capricorne v. „minor
- (COZ × CAPI)

Na Internetu lze najít tyto křížence na:
http://www.astrobase.de/Coahuil/Bilder/Hybrid/index.htm
http://www.astrobase.de/Coahuil/Bilder/Hybriden2/index.htm

Některé rostliny zde vyobrazené se dost liší od mojich, což bude zřejmě rozdílným původem výchozích rostlin. Z toho plyne, že pokud by se chtěl někdo věnovat tomuto křížení vyčerpávajícím způsobem, musel by provést křížení zástupců všech dostupných populací těchto taxonů.

Zajímavá mapa:
http://www.astrobase.de/Gattung/Karten/CaCo.html

Soužitím těchto taxonů v přírodě se zabýval článek:
SCHÄTZLE, P. (1993 b): Am gemeinsamen Standort von Astrophytum senile FRIC und Astrophytum coahuilense (MOELLER) KAYSER - Kakt. and. Sukk. 44 (10): 205-207.

Navíc tento autor se dostal jako jeden z mála na naleziště jižně od Viesca k osadě Ahuichila (Hahuichila, č. 16 na mapě), kde se spolu s A. capricorne (var?) vyskytuje populace A. coahuilense, v níž mají některé rostliny čistě žluté květy. Po těchto rostlinách zatím marně pátráme: http://kaktusy.decin.cz/hledame/hledame.htm. Před ním byl v těchto končinách B. Lau 1980?

Článek o možném hybridním původu A. coahuilense:
http://www.astrobase.de/Artikel/Htmls/793.html

A. coahuilense × (A. senile × A. senile v. aureum)

Tohle zvláštní „nudum“ vyrostlo jako jediný semenáček ve výsevu A. coahuilense × (A. senile × A. senile v. aureum). Jedině budoucí květ s červeným středem to může dokázat!?
 

S pozdravem
Martin Líbal

 

Martin Líbal
E-mail: juniperbushman(zavinac)seznam.cz
 

zpět