Yucca endlichiana

Hezký obrázek Yucca endlichiana, miniatury s kaudexem, nám prostřednictvím Jana Říhy došel z fotoaparátu Dr. Menzela z jeho zahrádky poblíž kalifornského San Diega.

Je to skutečně půvabná drobná kytička (v porovnání s ostatními druhy rodu Yucca) s krátkými šedozelenými listy s jemným mramorováním a načervenalým okrajem, které mimořádně krásně kvetou velkolepým nizoučkým květenstvím v červenooranžové barvě. Květy jen zřídka převyšují listy, což je další zvláštnost u celého rodu Yucca.

Tato velmi pomalu rostoucí juka má omezené rozšíření v Mexické Chihuahua Desert, na vápencových půdách, ve výškách okolo 1000 – 1200 m n. m. Joseph Simcox ji ale sbíral i na jih od Hipolito, v mexickém státu Coahuila. Na stanovišti snáší poklesy teplot k -10 °C, krátkodobě snesou i -15 °C. Školky ve světě tuto rostlinu (i semena) nabízejí jen výjimečně, u pěstitelů je velmi hledaná a vzácná. Možná má někdo z našich čtenářů i jiné informace – budeme za ně rádi. -PP- (dle dalších info nalezených na netu).

Pozn. Jan Říha:
Viděli jsme Yucca endlichiana před mnoha lety (1979) u Hippolito s Šubíkem a Moellerem, zaprášených šedých listů bychom si bez průvodce nevšimli, květy nebyly, ale dovezl jsem tehdy asi 15 na zem vysypaných semen, z kterých jsem léta pěstoval 3 semenáče. Vytvořily postupně každý asi 6 pokroucených modrozelených listů, na okrajích s bílým odlučivým třepením, kořeny byly silně dužnaté a postupně narostly asi jako ořech velké kaudexy. Podobně jako je vidět na obrázku, časem vyrostly na rostlinách postranní výhony. Protože jsem věřil literárním údajům, že se jedná o mrazuvzdorné sukulenty, ponechal jsem je v netopeném skleníku – všechny zmrzly při sotva -5°C. Otužování tedy nedoporučují, podobně tak odešly velké Calibanus hookeri. Toť moje zkušenosti. - jř-

Text Pavel Pavlíček a Jan Říha
Foto Dr. Juergen Menzel, El Cajon, California
 

zpět