Prosinec se sukulenty u Jandů v Pávově

Nástup letošní zimy byl vskutku razantní, takže topení ve skleníku běželo celý prosinec na plné obrátky. Rostliny na podobný vývoj počasí reagují po svém, a chovají se jakoby nebyl začátek zimy, ale už spíše její vrchol, protože podobně většinou bývá v únoru! Náznaky budoucích květů se tudíž u spousty druhů objevují  o měsíc i dva dříve než jiné roky! Tak je tomu třeba u Echeveria agavoides, ale třeba její příbuzná E. pulvinata kvete touto dobou každoročně.

Obr. č. 1 - Nakvétající Echeveria agavoides 

Obr. č. 2 - Rozkvetlá Echeveria pulvinata

Obr. č. 3 - Detail květenství stejné rostliny

Prosinec je také už pravidelně obdobím kvetení jihoafrické Trichodiadema calvatum. Naprostou prosincovou stálicí posledních let je u nás také Crassula arborescens 'Blue Bird', jejíž jemně růžové kvítky už nám léta zpříjemňují vánoční svátky. Zatímco klasická stromová tlustice C. ovata kvete většinou až v pokročilejším věku, a ještě k tomu nepravidelně, na 'Blue Bird' je v tomto ohledu naprosté spolehnutí již od útlého mládí!

Obr. č. 4 - Kvetoucí Trichodiadema calvatum

Obr. č. 5 -  Rozkvetlá Crassula 'Blue Bird'

Obr. č. 6 - A detail jejích zimních květů

Sukulenty v prosinci nejenom kvetly, ale některé také plodily, zatímco další se na to teprve chystaly. Hned na počátku měsíce popraskaly lusky Orbea (Stapelia) variegata a z jejich útrob se vyvalila záplava semen, opatřených ochmýřenými padáčky. Totéž nás čeká u několika rostlin Adenium obesum, jejichž koruny už lusky zdobí někdy od konce léta! Za okny bytu nyní naše adenia prožívají nejsmutnější, a zároveň nejsložitější období roku.

Obr. č. 7 - Praskající plod Orbea variegata

Obr. č. 8 -Naše adenia s dozrávajícími lusky na zimovišti 

Zpestřením letošního prosince byla pozdní, zato nesmírně vytrvalá květenství Crassula capitella. Zatímco ze samotné rostliny zůstalo už jenom nevzhledné torzo, vytrvalé květy nebylo ve skleníku možno přehlédnout (ani necítit!)! Až se u nás znovu objeví na vrcholech dlouhých stvolů květy z posledního obrázku (Pachyphytum compactum), bude už duben nebo květen roku 2011, a kytkám i nám bude zase hej!

Obr. č. 9 - Trochu pozdní květenství Crassula capitella


Tímto jsme zakončili povídání o celoročním dění
mezi našimi sukulenty, a děkujeme za vaši pozornost.
Zároveň všem čtenářům novin a lidem od kytiček
přejeme v právě začínajícím roce zdraví a štěstí,
od nichž se odvíjí všechno ostatní!

Ivana a Jiří Jandovi

Foto © Ivana a Jiří Jandovi

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
www.sukulenty.estranky.cz
E-mail: madagaskar(at)ji(dot)cz

 

zpět