Zajímavý kopeček u Santa Rita del Rucio

Tento článek vychází v Cactaceae etc. 4/2010

Inu, není to kopeček, ale pořádný kopec. Informace v itineráři nám tvrdila, že na jeho vrcholku nalezneme Turbinicarpus flaviflorus, přesněji Turbinicarpus schmiedeckianus subsp. flaviflorus (Frank et Lau) Glass et Foster. A přesto, že každý normální člověk by řekl – kdo by se na ten krpál drápal, když tu kytku může vidět bez námahy ve sbírce, kaktusář to vidí jinak a dívat se na kytku v její domovině, to je úplně jiný zážitek!

Kopec u Santa Rita del Rucio

Bylo to v únoru 2003, krátce před polednem. Na rozdíl od počasí v Česku, tam v mexickém státu San Luis Potosí, teplota stoupala vysoko nad třicítku. Před námi vápencový svah, hustě zarostlý Agave lechuguilla a Hechtia glomerata. Jedna má bodáky vytrčené nahoru, druhá zase dolů, takže jedna píchne když noha došlápne, druhá zase píchá, když se noha zvedá. Oči se toužebně upínají na temeno kopce, které se chvěje v horkém vzduchu. Trvá to hodinku, než se na vrcholek prodereme.

Vrcholek je blízko…

Tam na kamenitých plotnách vegetace hodně zřídla a procházka se stává příjemnější. Ale to už měníme svou lidskou přirozenou vzpřímenou postavu na klasickou polohu kaktusářskou, a zatímco naše „zadečky“ se stávají dominantou, oči z dvaceti centimetrů prohledávají škvíry mezi kameny, aby nalezli rostlinku tak miniaturní a s tak báječnými mimikry, jako je drobounký turbiňáček.

Turbinicarpus schmiedeckianus subsp. flaviflorus

Netrvá to ani dvacet minut, a Václav Jakubec hlasitým zavytím dává najevo – našel jsem! Ke kytičce přikládá klacík, narovnává se a zve účastníky zájezdu k fotografování. To aby nám doma věřili, že jsme na vlastní oči viděli…

Přibíháme s foťáky, Jakubec kleká a pár minut společně s námi marně hledá, který že to je ten klacík, jímž si nález označil. Nakonec jsem to já, kdo těch pár ze země a suchého listí vyčuhujících trníků uviděl, a spouště našich digitálů cvakaly, jako ve finále soutěže Miss World.

Turbinicarpus schmiedeckianus subsp. flaviflorus s masivním kořenem

No řeknu vám, ta kytka nebyla ani 7 mm široká. Těch drobečků bylo kolem nás určitě mnohem více, ale nález sám – to je veliká náhoda i pro oko sokola. Po odklopení kamene jsme uviděli, že nejméně 3 rostliny jsou skryty pod zemí, kam jsme rostlinu po fotodokumentaci samozřejmě zase vrátili.

Mammillaria centricirrha (compressa)

Skupina botaniků, pod vedením Dr. J. Manuela Sotomayora (viz publikace The genus Turbinicarpus in San Luis Potosí) tvrdí, že tato rostlina, která se vyskytuje jen na malém areálu (cca 4 ha), je ve své existenci velmi ohrožená, a to zejména ilegálním sběrem. Dost o této informaci pochybuji, neboť kdo by si chtěl koupit s rizikem pašovanou divokou rostlinu, když stejný druh v našich sbírkách téměř zplaněl, samovýsevy tvoří v květináčích celé trsy rychle dospívajících stonků.

Mammillaria candida

Při výstupu, a následném sestupování k autu a k vytouženému, v ledu uloženému pivečku, jsme pozorovali mnoho dalších kaktusů. Mimo často se vyskytujícími Opuntia stenopetala, Echinocereus stramineus, E. parkeri subsp. gozalezii, Astrophytum myriostigma, Mammillaria candida, M. surcullosa a M. centricirrha tu roste i maličká a půvabná Mammillaria multiceps.

Mammillaria multiceps

Ale co stojí za zaznamenání, rostou tu pospolu, a zároveň i kvetou, dva druhy Thelocatus. Bez květů jsou jen obtížně k rozeznání, ale v době květu je jasné, že se jedná o dva nepříbuzné druhy, a to narůžověle kvetoucí Thelocactus tulensis a žlutě kvetoucí Thelocactus conothelos subsp. flavus. A pro ty, kteří mají  k telokaktusům slabost, musím dodat, že v docela blízkém okolí (v okolí křižovatky Huizache) rostou další druhy Thelocactus, a to T. bicolorT. hexaedrophorus a T. conothelos subsp. argentheus

Thelocactus conothelos subsp. flavus (1)

To jsem ovšem trochu odbočil, vraťme se zpět k našemu kopci. Asi po třech hodinách jsme vyčerpáni a žízniví doklopýtali zpět k autu. Tam si z něho Václav vytáhl petláhev s jakýmsi načervenalým nápojem, a po nějakých třech čtyřech mohutných locích si uvědomil, že se nejedná o mexickou limonádu, která zůstala vedle, ale o benzin do vařiče. 

Thelocactus conothelos subsp. flavus (2)

Zpočátku jsme z toho velkou legraci neměli, obávali jsme se, jestli to je vůbec k přežití. Pak ale někdo z nás odtušil, že Rusové ve druhé válce benzinem nahrazovali nedostatkovou vodku (dodnes o tom pochybuji). Ale trochu jsme si oddychli, neboť když to zvládali Rusové, Jakubce to může jenom posílit. Dodnes jsme ale trochu zklamáni z toho, že Vašek odmítl finančně kompenzovat osobní spotřebu společného majetku.

Thelocactus tulensis

Príspevok je prevzatý z časopisu Cactaceae etc. 4/2010
Cactaceae etc. vychádza od r. 1991 (XIX. ročník) v Spoločnosti Cactaceae etc. 4-krát ročne. Každé číslo má 40 strán formátu B5, je plnofarebné od r. 2005 (ako prvý časopis v regióne strednej Európy), ročne 160 strán.
Objednávky
prijíma (v prípade objednávky uveďte kód – webpp):
MUDr. Roman Staník, Česká ul. 17, 831 03 Bratislava, SR alebo e-mail: cactaceae@azet.sk
Ročné predplatné vrátane poštovného v r. 2010 je 12,60 € v SR alebo 335 Kč v ČR.

Pavel Pavlíček 
E-mail: pavlicek(at)chrudim(dot)cz
 

zpět