Pozvánka na mezinárodní výstavu
cykasů a palem

Srdečně Vás zveme na letošní Výstavu cykasů a palem a přidružený přednáškový cyklus na téma těchto dinosaurů v rostlinné říši. Výstava v Botanické zahradě hl. města Prahy je letos pořádána ve spolupráci s webem cykasy.cz.

Program

Slavnostní zahájení - pátek 9. července, 14:30
otevřeno veřejnosti
Místo: skleník Fata Morgana, Botanická zahrada hlavního města Prahy
Během slavnostního zahájení zasadí rostlinu velmi vzácného cykasu přední evropský expert a ředitel botanické sbírky v thajské Nong Nooch Anders Lindström. Zasazenou rostlinou bude po něm pojmenovaný druh cykas Lindströmův. Tento nově objevený druh vlastní jen několik skutečně špičkových botanických zahrad světa.



Přednášky „Cykasy světa“ - sobota 10. července od 13:30

Místo: Výstavní sál, vchod z Areál Jih - vstup zdarma
RSVP: omezená kapacita sálu
Doporučujeme předem potvrdit vaši účast na adresu info@cykasy.cz
Překlad Čj/En zajištěn

13:30 Jak pěstovat cykasy
Lektoři, včetně vedoucího sbírky cykasů v botanické zahradě, budou přítomni půl hodiny před začátkem přednášek. Rádi se s vámi podělí o své zkušenosti s pěstováním cykasů.

14:00 Vlastik Rybka: Cykasy v botanické zahradě Praha
Zahájení přednášek vedoucím sbírky cykasů se zaměří na sbírku v Praze, obsahující vice než 100 druhů těchto prehistorických z celého světa, stejně jako na plány s jejím dalším budováním.

Encephalartos hirsutus

14:30 Art Vogel, Nizozemsko: Cykasy Mexika
Vedoucí sbírky cykasů v Leidenu pohovoří o vzácných cykasech přežívajících v mexické přírodě. Většinu z lokalit měl osobně možnost navštívit s předními světovými experty. Art Vogel je současně autorem výjimečných fotografií divoce rostoucích cykasů.

15:30 Anders Lindstrom, Švédsko / Thajsko:
Cykasy nejen v Tropické botanické zahradě Nong Nooch
Vyvrcholení přednáškových aktivit. Vedoucí botanické sbírky a přední světový expert a autor popisů řady cykasů promluví o nejvzácnějších druzích, jeho zkušenostech s cykasy a o sbírce v thajské zahradě Nong Nooch, kterou sám vybudoval. Ta patří k největším na světě.

Plná informace zde: http://www.cykasy.cz/Cykasy/Vystava_cykasu.html

S úctou,
Jan Vytopil
www.cykasy.cz
 

zpět