Nestavte těžkotonážní skleníky

Uvědomte si, že ty skleníky bude muset jednou po vás někdo bourat a pokud kaktusy a sukulenty stejně stěhujete na zimu domů, pak není co řešit. Skleníky jsou příliš nákladné a toho času, kterého můžete využít úplně jinak. Porozhlédněte se kolem sebe a zkuste využít materiál, který se sám nabízí a končí třeba na skládce odpadu. Nehledě na to, že si po čase vzpomenete – „ten skleník jsem měl udělat o 10 m někde jinde“.

Tak tohle byla pro mne výzva!!! Skleník jsem potřeboval, ale shánět povolení, kopat základy, betonovat, z toho už jsem vyrostl. Začnete tím, že seženete plachtu a postavíte foliák. Dnes se dají sehnat plachty s UV což je dosti velká výhoda. Vydrží několik let, na zimu se neuklízí!!! Což je další velké plus. Podle plachty zvolíte velikost foliáku. Dají se sehnat coulové trubky z vyřezaného topení nebo i silnější, za cenu šrotu a za babku zbytky plastových trubek, např. pro optické kabely nebo černé vodovodní. Svaříte rám, na který po delších stranách po 80 cm vztyčíte a přivaříte (podle díry v plast. trubce) asi 80 m dlouhé trubky. Vzniknou jakési trny. Celou konstrukci natřete barvou, kterou máte rádi. Na trny nasadíte vámi zvolenou délku plastových trubek. Délku těchto trubek upravíte třeba pilkou na železo tak aby podchodná výška byla co nejnižší, ale vy jste nebrnkali hlavou při průchodu o strop. Do obou čel svaříte dveře s rámem (třeba 1 coul. trubek, nebo profilu 2x2 cm). Dveře udělejte tak, aby se daly vysadit a přes léto vyndat, ať to pěkně luftuje. Oblouky zevnitř foliáku přisponkujte k rozpoře o průměru 12 mm eletrik. sponkami (nejlépe černými – ty déle vydrží na slunci) tak, aby se oblouky nemohly pohybovat k sobě.

Čela potáhnete folií, pak přes celý foliák natáhnete stropní fólii (dávejte pozor, kterou stranou dovnitř a kterou ven, to kvůli UV). Kraje folie zabalíte např. na trubku a zatížíte. To samé uděláte s druhým krajem a pořádně folii vyšponujete. Trubky jsem svařil delší než je folie a to proto, abych ji háčkem z oceli mohl přitáhnout k zemi. Folii v čele přidrátujete, nebo přispojkujte elektro sponkami k prvnímu oblouku.

Zátěžová zkouška proběhla v zimě a dopadla dobře. Na foliák napadlo 20 cm sněhu a střecha se prohnula o 30 cm. Sníh jsem sundal, ale střecha uprostřed zůstala stále prohnutá. Bylo -6°C a já si říkal, že na jaře, až to sluníčko konečně vyleze, vrátí se střecha zpět. Ale k mému úžasu už druhý den (přes noc bylo -10°C) byla střecha zpět na původní výšce. Protože hlásili další sněhové přeháňky, dal jsem jednu vzpěru z prkýnka doprostřed foliáku a byl klid. Sníh padal a padal, ale střecha už nic neudělala. Teď už čekám na to jaro a doufám, že bude alespoň 40 slunných dní, abych ty kytky mohl pěkně prohnat a vyvětrat. Možná že nám páníček nějaký slunný den přidá oproti minulému létu. To za to, že jsme tak dlouho trpěli v té letošní zimě.

Ať Vám kytičky dělají jenom radost a rostou do krásy!!!

Pavel Duchek
 

zpět