Leden ve sbírce u Pavlíčků

Co v lednu chceš fotit? – zeptají se mnozí. Ale ono se něco najde. Kvést nám totiž chtějí některé mamilárky, jako např. Mammillaria hernandezii nebo jak je na snímku vidět vzácné M. sanchez-mejoradae. Sprášit je ale v zimě, když převládá zatažená obloha, to je často nad síly pěstitele. Pokud se nám trochu květy otevřou, tak pylu je málo…, ale dá se nad tou nepřízní vyzrát, povím vám, jak na to.

Mammillaria sanchez-mejoradae

Ty „zimní“ mamilárky si to zaslouží, protože semen je po čertech málo. Poradil mi jeden pěstitel (hulič), že existuje speciální prodejna pro domácí pěstitele (huliče). Tam prý se nechá koupit vše pro domácí pěstitele, a to od A do Z. Mimo jiné i speciální lampy se spektrem pro zdárné kvetení, viz: http://shop.growshop.cz/katalog/detail/214-125w-plug-a-grow/plug-and-grow-125-w--2700k--kvet-.

Tyto kytičky s poupátky jsem tedy přesunul na teplé místo ve skleníku, trochu jsem jim ještě přitopil teplometem a půl metru nad ně jsem rozsvítil lampu. Svítím jim jen asi 6 hodin, od 9 hod., a jak vidíte, kytičky kvetou jak o závod, květy se doširoka otevírají a pylem nešetří.

Turbinicarpus (Gymnocactus) saueri f. Canyon Potrero Chico PP 1477

Druhý obrázek představuje další zajímavou kytičku, která vystrčila poupátka právě v lednu, a je zatím ještě tak vzácná, že je třeba se postarat o oplození. Je to Turbinicarpus (Gymnocactus) saueri f. Canyon Potrero Chico PP 1477, který někteří (Jarda Šnicer) řadí k poddruhu septentrionalis, ale já si myslím, že je to přece jen něco trochu jiného, přinejmenším má mnohem řidší otrnění.

Informaci uzavírám obrázkem lampy, pokud by někdo chtěl hledat levnější zdroj,
než je na výše uvedeném linku…

Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek(zavinac)chrudim(tecka)cz
 

zpět