Otevírání rakví (výsevy)

Co to bylo za jezeďáky, co neměli v bahně na dvoře rozbité zetory? A co je to dneska za statkáře, kterej neproslaví svojí rodnou vísku sýrem ze smatánky, a jen se nechá trápit vydřiduchy mlíkaři. Co je to za uzenáře, co nemá na dvoře hromadu bukového dříví a vůní udírny do fronty nepřiláká drbany bezdomovce a za nimi nóbl paničky? A co bych byl já za kaktusáře, kdybych nevyséval? Kdybych neviděl, jak se ty malé černé rakve pomalu otevřou a vybělené pařáty kostlivců sevřou zem? To bych se moc a moc šidil v tomto životě.

Je to jednoduché. Orat nemusíš, vláčet nemusíš, modlit k nebesům se nemusíš. Ale to ostatní viď? Ta příprava, těch operací, diskusí a přemítání než zrno k zemi padne. Slaboši odpadají a utrácejí za hotové rostliny, já nemám za co, protože ten mexickej plevel, ty modré kravince, o které prej tam zakopáváš, nejsou k mání ani v řetězcích, ani na přecpané burze chrudimské. Pochopil si? Nemusíš mít traktor, tak hurá do toho!

Už dávno jsem zavrhl všechnu rozmanitost výsevních substrátů, ta kokosová vlákna, sopečný tuf, soběslavskou rašelinu, substrát „B“. Obyčejný písek od našeho Labe, nebo Lužnice je mě nejmilejší a rovněž cihla z našich cihelen a potom kompost za zahrady. Ale pozor, ten kompost je starší než ta naše nová svoboda po česku. „Cože? Kolik že jsem vysel semen, že můžu dávat rady? Ale já vám neradím, já jenom říkám, jak mi to vyhovuje. Ale vysel jsem jich opravdu hodně, bez mála všechny rody, a když mě echinomastusy klíčily a rostly jako vojtěška, zasekl jsem se na horizontech (Echinocactus horizonthalonius – pozn. red.). A o nich budu povídat, i když se stejně prd dozvíte.

Základ je mít dobrá semena. Tedy nejlépe svá, ta znáte dobře. Víte, že jste je nechali dozrát, že rostlina vytlačila růžový plod, který jste trpělivě nechali bělet a vadnout a nakonec usychat. Teprve potom jste škubli, a když se nepřetrhl, nad miskou protrhli slupku a slyšeli lahodný zvuk sypaných semen. Taková semena jen opláchnu v čajovém sítku vodou a uložím do pytlíku z papíru. Horší je to s těmi kupovanými, s těmi co někdo narval za mořem, i když se to nesmí. Takovou dálku jeli a plody sotva lezly z rostlin ven. „Trháme, pánové, kdy se sem zase dostaneme?“ Nevyzrálá, nebo jen špatně usušená zadeklují a plísně bují. Tahle semena, co mě nedá je nekoupit, nasypu do papírových pytlíků, rozdělám na deset procent peroxid a do pytlíku nastříkám. Položím je na noviny na stůl a nechám šumět do oschnutí. Pytlíky se rozmáčejí, pozor na popisy!

Prodejci importních semen mě každou chvíli nachytají, jako kdysi dědkové, co prodávali stírací losy u stolečků. Kolikrát jsem škrábal pro nic. Vlastně pokaždé. Přece jen s těmi semeny je to lepší. Zvykl jsem si na zklamání, otřepu se a jdu znova do toho.

Vysévám do misek od makrel v aspiku. Na provrtané dno nasypu dva cm substrátu z českých zdrojů. 30% starého kompostu, 20% hrubého vápence a zbytek plavený písek a cihla. Na uhlazený substrát nasypu půl cm vrstvu písku s cihlou do velikosti třech mm. Písek a cihla jsou zbaveny jemných podílů. Uhladím a podle potřeby předělím na políčka. Poslední léta jsem zápasil se řasou, proto substrát i pískovou vrstvu pařím v mikrovlnné troubě. Poházím semena, pinzetou doladím vzdálenosti, zatlačím a misky podmočím v převařené vodě z kohoutku. Bez hnojiva. Když písková vrstva provlhne, rozdělám peroxid na pět procent, výsev přestříkám a nechám opět asi dvě hodiny vyšumět. Potom rozdělám protiplísňový přípravek a přestříkám. Krabičky uložím pod zářivky. A to je vše.

Pak už jen kontroluji, kdy začnou lézt kostlivci. Většina rakviček zůstává zavřených a mě už to nepřekvapí. A teď jsme se dostali k tomu, proč je těch modrých rostlin tak málo. Nejen importní semena, ale i ta kulturní klíčí ke zklamání. Některé lokality, kupříkladu Tula, La Mesa, La Apples nebo Las Tablas, klíčí čerstvá na 80%. Naopak rostliny z Durango a Chihuahua třeba jen na pět. A protože vím, že jsem semena ve vyzrání neošidil, musím trpělivě čekat, až přijde jejich čas. Nikdy semena neskarifikuji. To mě připadá jako znásilňování ženy. Počkám si, až bude chtít sama a pak to bude, až mě to bude mrzet, třeba každý den.

Semena s neznámou klíčivostí vysévám jen po deseti kusech. Když po třech týdnech zjistím, že klíčivost je mizerná, zbylá semena zařadím do fáze přípravy klíčení. Je to proces zdlouhavý. Trvá rok i déle. Stalo se vám, že jste někdy zapomněli semena horizontů v šuplíku dva roky? A když jste je pohodili, klíčila jako žito? Právě proběhla fáze přípravy klíčení. Ale neříkám, že ten šuplík je to nejlepší místo. Například semena z Duranga peču v pytlíkách celé léto pod sklem. Za rok je z pěti procent šedesát. Každý si ale to své místečko musí najít sám. Coahuilským bude stačit třeba jen rok šuplíku.

A ještě o vlhkosti. Semena jsou to tvrdá a neprodyšná. Nejlépe mě klíčila v rozbahněném substrátu, když se začala dělat ta mizerná řasa. Musel jsem proto brzo pikýrovat.
Dnes mám trochu jinou metodu. Takzvané „kříšení“. Ale to je zatím tajemství. A teplota? Když jsem si stěžoval jednomu dodavateli, jak mu to mizerně klíčí, zeptal se na teplotu. „Jó, dvacet pět až třicet stupňů? To jsi podělal, chlapče. Třicet osm musíš.“ A já blbec to zkoušel a ono zase nic. Kdybych mu řekl, že v třiceti osmi, on by odpověděl, v pětadvaceti musíš, to jsi podělal. Nevěřte na zázrak vysokých teplot. Ty ať si používají ve vysokých pecích. Semeno, které je připraveno ke klíčení a které chce žít, vyklíčí v dvaceti pěti i ve třiceti. Ale pozor! Otevírání rakví je zdlouhavé. První klíčenci již mohou tlačit trny a některé rakve se ještě po měsíci otevírají. Proto nemůžete vzduchovat příliš brzo a musíte být ve střehu v boji s plísní a hnilobou.

Tak vidíte, jakou má setí Horizontů výhodu. Nemusíte mít traktor,
ba ani žlutého Čmeláka k práškování. Tak do toho!
 

Miroslav Naxera
E-mail:
naxera.miroslav(at)volny(dot)cz
 

zpět