Zajímavá lokalita Astrophytum capricorne
subsp. aureiflorum Vaško nom. prov.

Astrophytum capricorne subsp. aureiflorum Vaško nom. prov.
VZD 404 – kulturní rostlina

Ještě mnoho překvapení nám určitě připraví nové nálezy kaktusové flory, a jistě nejen v Mexiku.  Zajímavou informaci jsme dostali od Zdenka Vaška z Přerova, který po výsevu semen z lokality poblíže opuštěné osady La Reforma zjistil velmi zajímavou věc. Všechny rostliny z výsevu vykvetly čistě žlutým květem, zatímco běžní „kaprikorni“ mají jícen do hněda až do červena.

Mapa - Rancho La Reforma

U La Reforma  rostou Astrophytum capricorne, která jsou jednak ve svém habitu velmi uniformní, jednak 100% jejich květů (tedy alespoň u rostlin z potomstva) září čistě žlutým květem. Bude velmi zajímavé, zajet se na lokalitu podívat v době květu, ovšem cesta je údajně příšerná a protože tam lidé už nežijí, tak rok od roku horší. I tak je to návod pro různé expedice, aby se pokusily na místo dostat a přivézt relevantní informaci.

Astrophytum capricorne subsp. aureiflorum Vaško nom. prov. VZD 404 v přírodě

Nemůžu se nezmínit o lokalitě u San Juan, okolo které se do La Reforma projíždí. Obě místa jsou od sebe ovšem vzdálena okolo  50 km.

Někdy přede 2 roky psal německý KuaS o tom, že lokalita Astrophytum crassispinum je konečně znovuobjevena. Je to samozřejmě velký omyl, tyto rostliny – blízké spíše k A. senile nemají mimo toho, že malé procento z nich kvete žlutě, nic společného. Tak se stalo, že i tyto, řídce ovločkované rostliny s měkkými trny mají ve sbírkách matoucí jmenovku A. crassispinum, zatímco jiní jako ono legendární A. crassispinum distribuují další šalbu, a to A. niveum f. nudum – což je dalším omylem.

Astrophytum capricorne ze San Juan de Boquilas jsou ovšem výrazně odlišná od dosud známých forem A. capricorne, takže i zde se připravuje popis, a semena se šíří pod provizorním katalogovým jménem A. capricorne var. sanjuanense nom. prov.

Astrophytum capricorne v. sanjuanense nom. prov. PP 518 v kultuře, 
detaily květů

Astrophytum capricorne v. sanjuanense nom. prov. PP 876 v přírodě,
San Juan de Boquillas

Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek(zavinac)chrudim(tecka)cz
 

zpět