Malí kaktusáři - za kaktusy do Teplic

Kaktusářská sezóna je již uzavřená, ale malí kaktusáři jsou stále aktivní. Přijali pozvání na výlet do soukromé sbírky v Teplicích. Skupina osmi dětí ve věku od šesti do třinácti let se vydala za nevlídného počasí na cestu za poznáním s velkou zvědavostí.

Přijetí u vlídného pana kaktusáře bylo bezchybné. Na děti čekalo po dlouhé cestě posezení v soukromí s pohoštěním, odborná přednáška o sukulentních i masožravých rostlinách, dárky v podobě živého a výsevního materiálu. Pak následovala prohlídka sbírky, na kterou se všichni těšili nejvíce. A bylo nač se dívat. Množství výsevních misek v policích a regálech upoutávalo pozornost všech stejně, jako 5 000 kusů prodejních rostlin.

Děti využily možnost a zakoupily si za velmi výhodnou cenu kaktusy podle vlastního výběru. Tím potěšily nejen sebe, ale přispěly i na provoz občanského sdružení Fokus. To nabízí programy a služby dospělým lidem, kteří onemocněli duševní nemocí (www.fokusul.cz).

Ani v autě nebyla cestou zpět nikomu dlouhá chvíle. Připravovalo se vyprávění pro dvanáct dětí, které se nemohly našeho výletu zúčastnit a nedočkavě čekaly na nové informace. Dočkaly se a pomáhaly s vyséváním nových semen hned následující pátek. Prohlížely fotografie, hodnotily kaktusy a sukulenty, které jejich spolužáci přivezli do školy.

Hovořilo se také o zajímavých místech, která jsme míjeli nebo nám byla orientačními tabulemi nabízena. Skanzen v Třebízi, kamencové jezero u Mostu, Hněvín, Zoopark v Chomutově.

Možná se na některých zastavíme, až pojedeme do Teplic na velkou jarní výstavu. Za kvalitní rozvíjení ušlechtilé záliby dětí patří poděkování panu Miroslavu Homolkovi z Teplic a také panu B. Doušovi z Buštěhradu za významnou organizační pomoc i sponzorské zajištění dopravy.


 

Anna Holeyšovská
vedoucí vychovatelka školní družiny
při ZŠ a MŠ Oty Pavla Buštěhrad
www.zsbustehrad.cz 
 

zpět