Jiří Janda: Atlas sukulentů do kapsy
Recenze pro I. N. Cact.cz

Vydalo nakladatelství Levné knihy a. s. Praha v roce 2009. Formát 12 x 20 cm, měkká vazba, 118 stran, ISBN 978-80-7309-787-5, 343 barevných fotografií, cena 59 Kč.

Ten, kdo jako já ctí přísloví, že v jednoduchosti je síla, tomu se tato knížka bude líbit, jakmile ji vezme do ruky. Má jednoduchý úvod na prvních dvou stránkách, obsahuje velmi jednoduché, stručné zásady pěstování nekaktusových sukulentů na dalších 3 stranách. A pak už se jedná o 110 stran atlasu, kde je představen stejný počet rostlinných druhů.

Uspořádání tohoto miniatlasu je také jednoduché, ale pro potřeby moderní doby víc než vyhovující. Na každé ze 110 stránek jsou 3 nebo 4 fotografie a pod nimi text připravený podle následující osnovy: Původ – Popis – Pěstování – Poznámky.

Autor Jiří Janda umí psát čtivě, a pokud může, tak i podrobně, s vyčerpáním všech možných detailů o konkrétní rostlině (viz obsah jeho webových stránek). Ale málo kdo umí totéž napsat stručně, navíc v mantinelech, kde na vymezeném prostoru je třeba vážit každé slovo. To se Jirkovi v miniatlasu bezpochyby povedlo. Za třešničku na dortu považuji jeho „poznámky“ ke každé rostlině. Vycházejí z jeho osobních zkušeností a dokazují schopnosti pozorovatele, který na rostlinách vidí to, co většina lidí přehlédne.
Výběr rostlin i obrázků je také velmi dobrý, neboť zahrnuje druhy vhodné pro pěstování v našich podmínkách a především ty, které už můžeme bez větších problémů sehnat u pěstitelů nebo zakoupit v květinářstvích a obchodech s podobným sortimentem. Na většině obrázků jsou zdařilé výpěstky autora, tu a tam najdeme i fotografii z přírody nebo z pěstírny na Kanárských ostrovech.

Knížečka má však jednu velkou vadu, a tou je výsledná kvalita obrázků. Tu bohužel značně poškodil použitý papír, jelikož na křídě jsou většinou tytéž obrázky vždy mnohem čitelnější. Také výběr záběrů či výřezů nebyl vždy dokonalý, neboť u některých druhů se obrázky v podstatě opakují. Ale to jsou dvě kosmetické vady, z nichž použití křídového papíru a lepší zpracování dodaných fotografií by knihu prodražilo.

Vzhledem k opravdu nízké ceně je to knížka vhodná do nabídky prodejních částí výstav našich spolků a klubů pěstitelů kaktusů a jiných sukulentů. Samozřejmě – byla a je koncipovaná pro laiky. Z hlediska kvality tisku jde o málo muziky za málo peněz. Ale atláskem by neměli pohrdat ani renomovaní pěstitelé. Jsou v něm totiž druhy, které díky různým módním vlnám a trendům z našich sbírek de facto zmizely a nedaleko je doba, kdy je znovu začneme pracně shánět a množit. Pokud si knížku chcete koupit, tak jedině v prodejnách firmy Levné knihy, které jsou dnes už v každém okresním městě.

Mgr. Jan Gratias
 

zpět