Kristalon atd.

I když kaktusy pěstuji dlouhé roky, nikdy jsem nepublikoval články o jejich pěstování. Člověk se stále snaží dělat věci lépe a hledá nové impulzy k řešení různých problémů. Jedním z problémů je hnojení.

Jako mnoho jiných jsem i já už mnoho let používal Kristalon. A to jak START, tak i PLOD A KVĚT. Mám dojem, že je to standardní hnojivo. Později jsem vyzkoušel i Kristalon MUŠKÁT. Dvojité dávkování přineslo výrazně silnější násadu květů.

V nedávné minulosti mi můj přítel M. Halfar tvrdil, že při bouřkách vzniká dusičnan amonný, který má na vývoj rostlin blahodárný vliv. Kladné informace jsem našel i na internetu. Sehnal jsem si kilo této chemikálie a aplikoval ho ve stejném množství jako Kristalon, tj. jednu odměrku na 10 l vody.

Velký obrázek (151 kB)

Ferocactus gatesii

Výsledky byly rychlé, a na podzim zažívaly ariokarpusy květový boom. A nejen květový. Mnohé staré a „stojící“ rostliny, např. pravokořenné kristáty, začaly viditelně růst. Bylo to fakticky fantastické.

Micropuntia bulbispina

Astrophytum niveum

Možná, že některé dokumentující fotky z mobilu jsou neostré, ale mají silnou vypovídací hodnotu. Představte si, že tento rok jsem už dokonce sprašoval i Thelocactus hastifer, který jen tak v našich podmínkách nekvete. Jak je vidět na obrázku, i Micropuntia bulbispina měla neuvěřitelně mnoho květů.

Astrophytum senile aureum

Astrophytum senile

Asi dvaceti centimetrové Astrophytum columnare mělo v jednom momentě 11 květů! Vykvetla dokonce i Opuntia microdasys. Mimo extremního kvetení, kdy rostliny nasadily vícero vln kvetení, rostliny velmi výrazně poskočily i v růstu. Dá se tedy konstatovat, že dusičnan amonný je hnojivem pro velké skleníky, kde je dost místa pro neskutečně rychle rostoucí rostliny.

Vřele vám ho doporučuji!

Echinocereus sp.

Astrophytum niveum nudum

Milan Mzee
 

zpět