Barvy sukulentního léta

Zima mi s přibývajícím věkem připadá čím dál tím delší a nesnesitelnější, a ani našim kytkám příliš nesvědčí, protože z domova jsou zvyklé na úplně jiné podmínky. Proto nezbývá než se těšit na brzký příchod jara, kdy začneme zase trochu ožívat my i naše rostliny.

Přidávám pár snímků našich sukulentů z loňského léta, kdy venku na plném slunci a dešti prožívaly své nejhezčí období z celého roku. Český způsob léta jim vyhovuje, a sluníčko s nimi často dělá hotové divy. Alespoň na pár měsíců jim můžeme udělat pomyšlení! Plné slunce, čerstvý vzduch, kolísavé teploty, deštíky a bouřky, mlhy a rosa, to vše dohromady dokáže namíchat léto aniž bychom přiložili ruku k dílu.

Letnění jde sukulentům k duhu. Rostou zdravě a přirozeně. Stávají se otužilejšími, hojněji odnožují a nelámou se jim listy při každém doteku, jak jsme tomu často svědky ve skleníku nebo za okny bytů. A především se celé léto nevidíme s nejčastějšími skleníkovými škůdci, i když na jejich místo částečně nastupují jiní, avšak o mnoho snesitelnější, s nimiž se o trochu exotického zelí rádi rozdělíme.

Svá obydlí si všude tahají sebou, a přestože nejsou žádní rychlíci, u pestrobarevných pokrmů z exotických zemí bývají vždycky včas. Ne všechno jim přijde k chuti, a tak zatímco jedna krasulka zůstane naprosto netknutá, z té vedle ní nezůstane takřka nic. Přicházejí vždycky po dešti, který má na sukulenty blahodárné účinky, a hodují jen krátce na pěčlivě umyté zelenině z dalekých krajů. Jakmile zasvítí sluníčko a listy našich sukulentů začnou osychat, zmizí nezvaní hosté i se svými barevnými karavany.

Mnozí uvěřili pověrám, že se těla rostlin přes ulpělé dešťové kapky spálí jako pod lupou, ale čerstvý vítr jejich listy i substrát pod nimi vysuší dříve než se nadějeme, takže musíme ještě čas od času vypomoci z konvičky. Proti všem poučkám sukulenty vodu milují v jakémkoliv množství, jen v ní nesmí stát příliš dlouho. Aby tomu tak nebylo, o to se už slunce s větrem postarají dokonale.

Rostliny berou vláhu i z mlhy a ranní rosy, a když začnou chladná rána, povrch jejich listů se ještě více obalí voskovitou vrstvou, aby z jejich nitra příliš rychle neunikala nashromážděná voda. Jiné zase blahodárnou tekutinu sbírají nejrůznějšími chloupky a štětinkami, jimiž jsou jejich listy porostlé. Příroda pamatovala na dokonalou výbavu, která jim umožňuje vyrovnat se s naší občasnou zapomnětlivostí nebo časovým zaneprázdněním.

Léto se sukulenty je příjemné, a za skromnou péči nás každoročně odměňují svou krásou, která nám hned tak nezevšední. I zima je se sukulenty o trochu snesitelnější, protože pro spoustu z nich je obdobím květů, ale léto je léto! Všem kaktusářům a zelinářům proto přejeme příjemné probouzení ze zimního spánku.
 

Foto © Ivana a Jiří Jandovi
Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
www.sukulenty.estranky.cz
E-mail: 
madagaskar@ji.cz
 

zpět