Ve sbírce Libora Kunteho - leden 2009


Vážení a milí přátelé,
avízované výsevy letošní rok vyklíčily takovým způsobem, že pokud by žádný semenáček bídně nezhynul opředen vlákny plísně nebo nezrosolovatěl v důsledku jiné patogenní houby, byla by republika napřesrok zahlcena ferokaktusy, echinocereusy a mamiláriemi. „Naštěstí“ jsou tu však tito „pomocníci“, kteří jsou úporně snaživí a většinou se jim daří v menší či větší míře nad kaktusovými miminky vítězit.

Čerstvý výsev 24. 12. 2008

Já jsem letos sáhl po knize! Ještě před výsevem jsem pročetl před drahně lety vydaný Jubilejní sborník Chrudim 1971–1981 – Výsevy kaktusů a jiných sukulentů. V této útlé, ale na svou dobu naprosto unikátní brožuře s přesahem do současnosti, publikoval pan Marcel Bouma – kaktusář a zahradník se zelnýma rukama – článek „Zajímavá metoda výsevu ariokarpusů“.

Na stránce 106 mě zaujala podkapitola Přihnojování výsevů, ve které pan Bouma radí výsevy pravidelně přestříkávat osvědčeným fungicidem s roztokem hnojiva na list (v té době Vegaflor - existující dodnes). Tuto radu jsem přejal a poprvé ji zkouším v praxi. Zdá se po cca 6 týdnech kultivace, že fungicid Previcur v koncentraci 0,2% a hnojivo KRISTALON na pokojové rostliny v předepsaném ředění, působí na semenáče velmi blahodárně. Plísně jsou potlačeny Previcurem a růst podpořen nízkou koncentrací hnojiva.

Výsev po 14 dech

Výsevy jsem udělal do směsi složené ze stejných objemových podílů výsevního substrátu Klasmann, proprané antuky, zeolitu a agroperlitu. Podle současných výsledků se jeví i tento substrát jako velmi vhodný. Jedinou nevýhodou této receptury je horší dostupnost profesionálního zahradnického substrátu na výsevy od firmy Klasmann. Nahradit jej lze kvalitní listovkou nebo jiným kvalitním rašelinovým substrátem na výsevy.

S pozdravy Libor Kunte
 

Text a foto: Libor Kunte
E-mail: kuntelibor(at)seznam(dot)cz

 

(C)

zpět