Pár slov k druhé lokalitě
Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis

Krátká zastavení Jardy Šnicera

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 1 -  Canyon Potrero Chico

Chladné ráno s cáry povalující se mlhy, to bylo působivé uvítání v Canyon Potrero Chico. Odhadnout místo, kde porostou malé „gymnokaktusy“ bylo snadné.

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 2 - Lokalita Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis, Potrero Chico

Už po pár minutách máme první kusy v hledáčku našich zrcadlovek. S překvapením zjišťuji, že i přes geografickou blízkost typové lokality, která vzdušnou čarou není dál než nějakých 10 či 15 km je rozdíl v habitu rostlin patrný na první pohled.

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 3 - Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis, Potrero Chico

Nižší počet okrajových trnů, stejně tak sklon k hnědé barvě epidermis či oblejší tvar stonku jsou nejviditelnější důkazy jejich odlišnosti. Bude zajímavé, jak dopadne srovnání znaků na dalších zkoumaných úrovních, ale už tak je to překvapující zjištění.

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 4 - Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis, Potrero Chico

Na tak malé geografické vzdálenosti to nemůže znamenat nic jiného než těsný speciační proces, který pravděpodobně probíhal alopatricky. Podmínkou tohoto druhu speciace je, že k ní dochází u populací, které nejsou v kontaktu s populacemi mateřského druhu.

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 5 a 6 - Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis v květu

Foto © Jaroslav Šnicer

Uzavřené systémy obou údolí jsou zde v zásadní roli izolačního činitele. Nic na tom, že tento proces probíhá na nejnižším stupni a je málo zajímavý pro jemnost popisovaných rozdílů. Důležité je, že před námi leží jasný příklad procesu vzniku druhu dokumento-vatelný ve své ranné fázi. Populaci jsme zastihli v plném květu, tak si to užijte s námi alespoň tímto způsobem.

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 7 - Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis, Potrero Chico

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 8 - Fotografování Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis
na lokalitě v kaňonu Potrero Chico

Foto © Jaroslav Šnicer

Obr. 9 - Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis - detail květu

Pozn. redakce:
I já jsem nezávisle na Jardovi tohle horským masivem obklopené údolí s jediný úzkým vstupem navštívil. Doufal jsem, že tu najdu další lokalitu Thelocactus rinconensis (freudenbergeri) – žel marně. Našel jsem ale tyto drobné gymnokaktusy, o kterých je výše řeč. A řekl bych, že díky řadě odlišných marginálií mezi oběma formami, je dost odvážným krokem považovat tyto rostlinky za totožné s Turbinicarpus saueri subsp. septentrionalis. Ale jak říká Jarda – nic není definitivní… PP

 
Text a foto: Jaroslav Šnicer
E-mail: cult.tricka@seznam.cz
 
 

(C)

zpět