Malá poznámka k Thelocactus bicolor
subsp. pottsii

Krátká zastavení Jardy Šnicera

Foto © Jaroslav Šnicer

Thelocactus bicolor subsp. pottsii, Cuencame, Durango

Protože jsem neviděl jedinou smysluplnou revizi skupiny Thelocactus bicolor, dovolím si pokračovat v komentování tohoto okruhu alespoň v této neformální rovině. Fenomén lehkovážného nakládání se jmény neminul ani jiné země a tak například Italové (Mosco a Zannovelo) dávají Thelocactus bicolor subsp. pottsii jako synonymum pod T. bicolor subsp. heterochromus. Je to bohužel obecně rozšířený pohled, velmi povrchní soud a naprosto to neodpovídá realitě. To, že někdo správně nerozpozná některé dospělé rostliny a též že květy jsou si, u T. bicolor obecně podobné, může být sice matoucí, ale to neomlouvá. Kdyby si ale dali více práce, zjistili by například, že:

  1. Thelocactus bicolor subsp. pottsii roste na sedimentech, zatímco T. heterochromus na vyvřelinách

  2. Semenáčky obou taxonů jsou jako nebe a dudy, Thelocactus bicolor subsp. pottsii zapadají (viz. obrázek) do okruhu T. bicolor, ale T. heterochromus jsou velmi hrubé

  3. První má hladkou jemnou pokožku, zatímco druhý umí vytvořit i hrubě strukturovanou, silnou kutikulu

Existují i další drobné rozdíly. Možná to není na druhy, ale na synonymizaci jména „pottsii“ také ne.

Foto © Jaroslav Šnicer

Semenáček Thelocactus bicolor subsp. pottsii, Cuencame, Durango

Na adresu Thelocactus bicolor subsp. pottsii je třeba učinit ještě jednu důležitou poznámku. Neznám vnitřně proměnlivější poddruh T. bicolor než je subsp. pottsii (vyjma geografických ras T. bicolor subsp. bicolor). Forma, kterou jsem připravil k dnešní poznámce, je jednou z nejkrásnějších. Pochází z jižní části areálu rozšíření, z oblasti u městečka Cuencame na severovýchodě státu Durango. Rostliny odtud jsou mimořádně hrubě otrněné a lze je každému do sbírky vřele doporučit. Severní formy jsou jemnější a tvoří někdy i háčkovité střední trny. Ale o tom až jindy.

Foto © Jaroslav Šnicer

Lokalita Thelocactus bicolor subsp. pottsii, Cuencame, Durango

PS: nenechte se mýlit načervenalou barvou kamenů při pohledu na lokalitu, jedná se pravděpodobně o sediment zvaný pískovcová břidlice (při rozbití je uvnitř jasně šedý).

 
Text a foto: Jaroslav Šnicer
E-mail: cult.tricka@seznam.cz
 
 

(C)

zpět