Mammillaria tetrancistra v přírodě

Zlatko Janeba


Jedná se o nádherný druh mamilárie, často známý také jako Phellosperma. Rostlinky jsou v mládí krásné bílé kuličky s tmavými háčkovitými trny, ve stáří pak otrnění šedne a kaktusy rostou do výšky a tvoří sloupky až 30 cm vysoké. Největší ozdobou tohoto kaktusu jsou jak velké květy, tak i oranžovo červené plody. Typická pro tento druh jsou i vcelku velká semena s výrazným korkovitým výrůstkem, který slouží k jejich šíření v době přívalových dešťů.

Foto © Zlatko Janeba

Mammillaria tetrancistra, Ryan, Death Valley, CA

Je to stará známá, popsána byla Engelmannem už v roce 1852. Mammillaria tetrancistra se vyskytuje na poměrně rozsáhlém areálu jak v USA (California, Arizona, Nevada, Utah), tak i v Mexiku (Baja California, Sonora), přesto se nejedná o rostlinu hojnou a bez květů či plodů se snadno přehlédne.

Foto © Zlatko Janeba

Mammillaria tetrancistra při západu slunce, jižně od Castle Cliff, UT

Já jsem se s M. tetrancistra na JZ USA setkával poměrně často, většinou ne cíleně, spíše náhodně, ale o to více mě jejich nález vždy potěšil. Měl jsem na ně ale smůlu, neviděl jsem je nikdy v květu, ale zato byly často obaleny svými do dálky zářícími plody.

Foto © Zlatko Janeba

Variabilita u Mammillaria tetrancistra, Shea Rd, Parker, AZ

Jak jsem již zmínil, rostliny nejsou v přírodě příliš hojné. Ale ani v kultuře se nejedná o běžné kytky a vidět někde ve sbírce pěknou tetrancistru je vzácnost. Jejich pěstování prý není snadné, ale ještě horší je to s klíčivostí jejích semen. Je to zatím jediný druh, který mi vůbec neklíčí, ale vůbec, zatím ani 1 semenáček (to na rovinu přiznávám všem, kdo by si náhodou chtěli semínka této mamilárie objednat!!!). 

Foto © Zlatko Janeba

Variabilita u Mammillaria tetrancistra, Shea Rd, Parker, AZ

Vím, že v přírodě jsou plody příjemné a osvěžující chutí pochoutkou hlodavcům a zřejmě i ptákům, takže semena projdou zažívacím traktem. Nabízí se tak máčení semen v kyselinách, skarifikace, či jiné obskurní metody. Pokud by někdo ze čtenářů měl s výsevy M. tetrancistra úspěchy a znal nějaký ten trik na klíčení, bylo by fajn, kdyby se s námi o své zkušenosti podělil. A já doufám, že Vás alespoň potěšilo pár obrázků této krásky z přírody.

Foto © Zlatko Janeba

Variabilita u Mammillaria tetrancistra, Shea Rd, Parker, AZ

Katalog s nabídkou semen je možno objednat na desert-flora(at)seznam(dot)cz.

 
Text a foto: Zlatko Janeba
E-mail: 
desert-flora(at)seznam(dot)cz
 
 

(C)

zpět