Echinopsis cv.

Kvete z vrcholu nebo z boku?


Někdy před 12ti lety se jedna z odnoží mého Echinopsis, nejspíš E. subdenudatus, samovolně, bez jakéhokoliv zásahu přeměnila v kristátu. Oddělil jsem ji jako zajímavost a pěstoval samostatně. Zakořenila a rostla bez potíží, v našem severoitalském klimatu po většinu roku pod širým nebem.



Časem rostlina zformovala stonek do kruhovitého tvaru. Vzrůstný vrchol se neustále rozšiřoval, zplošťoval, až vznikl jakýsi talíř či bochník, který se později položil na bok a dneska je široký asi 18-20 cm. První květ se objevil před několika dny na samém vrcholu, ve středu rostlinného těla. Může to působit jako kuriozita - Echinopsis a kvete z vrcholu temene. Ovšem při pozorném sledování zjistíme, že zdánlivý vzrůstný vrchol je tak trochu podvrh. Na samém vrcholu rostliného stonku, odkud květ vyrůstá se vlastně ocitl bok rostliny, uspořádaný vyloženě jako rozevřený vějíř.



Květ tedy vyrůstá ze staré boční areoly, která je umístěna výše, než temeno, stejně tak, jako je tomu u jiných, normálně rostlých echinopsis. Taky je možné vidět poupata na starých areolách dole u země. Přesto je to zajímavý pohled na echinopsis s květem uprostřed „temene“!
Text a foto: Simone, Itálie
cactuslover(at)alice(dot)it
překlad Jan Říha
 

(C)

zpět