Bůh, když tvořil přírodu anebo Manitou, nebyli spravedliví. Jakmile udělali Agave, ženy mohou z Agave (sisalana)
dělat třeba rohože, pytle, provazy, lana, z dalších druhů potraviny,
léky a kosmetiku, atd. Muži jen tequilu. Pak se sežene špetka soli a
pár kapek citronu a jde se ochutnávat. A protože jsme Moraváci, tak Agave jen pěstujem, slopem raději slivovicu. Název tequila byl zaznamenán poprvé v roce 1910. Žádnému
destilátu se nepodařilo to, co mexické tequile. Koncem 20. století
stoupla obliba tak, že Mexičané založili speciální instituci, která
reguluje vývoz tequily a stará se o její reklamu ve světě. Tato
organizace slaví desáté narozeniny. Prý letos Mexičané vyrobí 190
milionů litrů, nejvíc v historii. Polovina půjde na export. Objevují se
napodobeniny tequily. Černí výrobci sází na to, že málokdo ví, jak se
vyrábí. Lidé si myslí, že se pálí z kaktusů. Není to pravda. Pravá
tequila je jen z Agave. Na farmách se pěstuje pro potřeby
lihovarníků. Kvalitní rostliny mají deset let. Plody při sklizni
vypadají jako ananas a mívají až 50 kilogramů. Sklizeň na tequilu.
Jedinou surovinou na výrobu nejslavnější mexické lihoviny, pravé
tequily, jsou plody modré agáve (tequilana Weber), které rostou
převážně na území státu Jalisco...
Vladimír Kašpar
A kdo chce číst dál, ať si klikne na zajímavé přejmenované stránky brněnských kaktusářů
http://www.astrophytum.cz |