Zajímavost


Moc zajímavá věc se povedla jednomu jihočeskému kaktusáři. Podařilo se mu sprášit květ Astrophytum myriostigma var. quadricostatum pylem z Digitostigma (Astrophytum) caput-medusae. Už jako semenáček rostlinka vypadá velmi zajímavě, doufejme, že přežije zimu a na jaře se podíváme, do jaké podoby semenáček poporoste!

A ještě jeden postřeh. Dnes je již množství rostlin na trhu. Sledoval jsem řadu rostlin u dalších pěstitelů a mám dojem, že mnoho rostlin se liší od rostlin, které jsem vysel a které dosud pěstuji, a to ze semen dovezených do Evropy z USA. Zdá se mi, že moje rostliny mají skoro o polovinu silnější bradavky, které tak příliš nezasychají, mají i větší květy a mnohem více semen v plodu.

Tvrdí se, že blizny květů Digitostigma nereagují na pyl ostatních astrofyt a obráceně. Další informace tvrdí, že blizna sice pyl přijme, ale hybridy se netvoří. Dnešní příspěvek ukazuje, že to není až tak pravda. 

A to mne přivádí na myšlenku, že mnoho z Digitostigma na našem trhu jsou hybridy, které se vyznačují slabšími tuberkulemi se sklonem k zasychání, menšími květy a menším počtem semen v plodu. Můžu se mýlit, ale nedostatek rostlin v nedaleké minulosti a snaha o co nejrychlejší reprodukci určitě vedla ke sprašování pylem z květů jiných astrofyt. Budoucnost ukáže, jak to vlastně je. 


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
 

(C)

zpět