Září 2007 nejen ve sbírce u Pavlíčků


Svého času, když se to ještě mohlo,  jsme sbírali semínka Ariocarpus retusus subsp. scapharostroides (PP 378, 7 km jižně od Las Tablas). Na stejném místě jsme v jiném roce fotili i kvetoucí rostliny, kvetly jako jeden muž – všechny s květy barvy plus mínus bílé. Nyní mi poslal přítel Zdeněk Vaško z Přerova obrázek kvetoucí rostliny ze své sbírky, a podívejte se, jak krásně růžově vykvetla. Poupata mají i další rostliny, ale květy už budou docela určitě bílé. No, a nyní mi došla zpráva, že i další rostlina vykvetla růžově. Tak – tomu moc nerozumím. Přitom tvar bradavek jasně ukazuje na to, že se o subsp. scapharostroides zcela určitě jedná.

Foto (C) Zdeněk Vaško

Ariocarpus retusus subsp. scapharostroides PP 378

Foto (C) Zdeněk Vaško

Trochu jiná barva v květu ovšem není nic mimořádného, stává se to docela často, dokonce i u ariokarpusů, např. A. kotschoubeyanus var. albiflorus - na lokalitě u Tuly jsme mimo bílé květy fotili i řadu květů ve škále růžových nádechů, běžná proměnlivost u květů je i u Aramberry na kaktusech A. confusus.

Foto (C) Pavel Pavlíček

Ariocarpus retusus var. confusus PP 581

A tady jsme u další fotografie, 4 rostliny původem od Marmolejos (kde už tvar bradavek ukazuje jasně na blízkost k A. trigonus) kvetou pěkně půl na půl bíle a červeně.

Pan Mlček ze Šumperka mi poslal obrázek své hybridy mezi A. kotschoubeyanus a mezi A. fissuratus. Nejsem velkým přítelem podobných pokusů, ale musím přiznat, že občas dochází k zajímavým výsledkům. Na obrázcích je zřetelně vidět, jak bradavky přejaly svůj tvar od obou rodičů.

Foto (C) Ing. Petr Mlček

Kulturní hybrida A. kotschoubeyanus x A. fissuratus

Foto (C) Ing. Petr Mlček

K podobným anomáliím dochází i v přírodě. Na cestě z Viesca směrem na El Bajillo jsem nalezl nádhernou rostlinu, která mi vyrazila dech.

Foto (C) Pavel Pavlíček

Přírodní hybrida A. kotschoubeyanus x A. fissuratus var. lloydii

Rostla v početné populaci Ariocarpus fissuratus var. lloydii, na úpatí svahu, který se zvedal z písčito jílové naplavené roviny.

Foto (C) Pavel Pavlíček

Lokalita Ariocarpus fissuratus var. lloydii

Rovina je přímo ideální pro výskyt A. kotschoubeyanus, který jsme tam však v té době nenašli. Ta hybrida byla překrásná, ale tak nějak zahnědlá, jakoby se jí do života moc nechtělo, po další návštěvě jsem už v její uzdravení přestával věřit a přemýšlel jsem, jestli bych jí neměl vzít domů a zachránit roubováním.

Foto (C) Pavel Pavlíček

Přírodní hybrida A. kotschoubeyanus x A. fissuratus var. lloydii

Strach ze sankcí (zejména z mexického vězení) byl ale už tradičně silnější, a tak po dalších dvou letech jsem našel na místě jen slupku, skelet bez vnitřního pletiva.

Foto (C) Pavel Pavlíček

Ariocarpus fissuratus var. lloydii

Na dalším obrázku je vidět další Ariocarpus retusus ssp. scapharostroides PP 232, který má ve květu také trochu růžové, což se opět vymyká z normálu. 

Foto (C) Pavel Pavlíček

Ariocarpus retusus subsp. scapharostroides PP 232

A na závěr rubriky ještě pohled na políčko kvetoucích rostlin Ariocarpus retusus var. confusus PP 420. 

Foto (C) Pavel Pavlíček

Ariocarpus retusus var. confusus PP 420


Ariokarpusy už pomalu odkvétají, po „úředním“ uzamčení sezóny nás zase čeká ta smutnější část kaktusářského života, příprava na přenášení sbírky
na zimoviště a také příprava na vysévání kaktusových semen.
Za měsíc nashledanou – pp.

Text Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
Foto
Pavel Pavlíček, Zdeněk Vaško a
Ing. Petr Mlček
 

(C)

zpět