Na návštěvě u kaktusářů v Sasku


Na začátku srpna jsme se spolu s Pavlem Pavlíčkem a Vladimírem Poláškem vypravili na návštěvu dvou kaktusářů, jejichž sbírky jsou jen pár desítek kilometrů za hranicemi. 

Franz Gottschlich

Franz Gottschlich, Drážďany (Dresden)

První navštívená sbírka se nachází v klidném předměstí Drážďan a její majitel - pan Franz Gottschlich, je specialistou na rod Astrophytum

Sbírka astrofyt

Kvůli tomu také vyjel několikrát do Mexika a svou sbírku založil na zajímavých nalezištních formách právě tohoto rodu. Kromě astrofyt však ve sbírce nacházíme řadu pěkných a zajímavých mexických rodů (Gymnocactus, Thelocactus). 

Astrophytum capricorne subsp. sanjuanensis

Astrophytum senile, El Amparo

Franz Gottschlich - skleník u domu

Skleník je napojen ke stěně domu orientované na jih a je vystavěn s naprostou dokonalostí a přesností. Pan Gottschlich nezapře své původní povolání konstruktéra. 

Pan Neudecker

Pan Neudecker, Drážďany (Dresden)

Druhá sbírka ležící jen několik kilometrů od první, je naprosto úchvatná a inspirující. Její majitel pan Neudecker je trvale upoután na invalidní vozík, čemuž je přizpůsoben celý skleník. Optimismu a elánu má pan Neudecker na rozdávání a tak tvrdě pěstováné, krásně vytrněné rostliny se také hned tak nevidí. Obzvláště překrásné jsou v jeho skleníku mexické kaktusy a kaktusy z Jihozápadu USA. 

Geohintonia mexicana

Echinocactus parryi

Podled do sbírky  pana Neudeckera

Zajímavé jsou také pravokořenné, mnohaleté výsevy Geohintonia, Ortegocactus, nebo třeba Discocactus horstii a vedle nich báječně rostoucí živé kameny rodu Lithops. Ona velká různorodost vede pana Neudeckera k výstavbě dalšího skleníku, ve kterém bude zajištěn jiný režim než ve skleníku velkém – „univerzálním“.

Ortegocactus macdougallii

Geohintonia, Echinocactus horizonthalonius a Ortegocactus macdougallii

Arrojadoa spec.

Obě návštěvy byly velmi obohacujícím zdrojem inspirace a velmi příjemným přátelským setkáním. Pánové, ještě jednou děkujeme za krásné odpoledne.


LK, PP, VP    
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
 

(C)

zpět