MEXIKO 2004 (5)

zpracováno podle deníku Sváti Matějky z Mostu, milovníka echinocereusů, bonsají a ještě bůhvíčeho, skvělého cestovatele, společníka a muzikanta.
Den devátý a desátý

Den devátý - 25. 3. Jueves
Ráno diplomatické jednání na kohoutí farmě s problematickým výsledkem: Cesta na ranči končí, dál do hor nevede. Můžeme jet do hor jinudy, tam najdeme krásné vodopády a borovice, což se nám bude skvěle hodit pro naši připravovanou knihu o mexické přírodě. Touto lstí jsme se totiž snažili rozptýlit pochybnosti domorodých ochránců pozemků. Vodopády a borovice jsou krásná věc, ale kaktusy jsou kaktusy. A tak děkujeme, ale v podstatě vzdáváme i druhý poslední způsob, jak se horám dostat na kobylku. Opět přes San Carlos, tentokrát směr Linares.

Zastavujeme na lokalitě 24 44 069 - 92 00 500 pahorek vlevo od cesty. Opět Ariocarpus trigonus, Echinocereus pectinatus, Astrophytum asterias, Ancistrocactus megarhizus. Lokalita 23 km před Linares východně: Gymnocactus linaresensis (popsáno jako G. gonzalezii), podle Libora tvořící přechod mezi G. sauerii a isabelae.

Gymnocactus linaresensis

Poté jsme dorazili do Linares, města smutně proslulého vězněním našich kolegů v minulých letech. Tankovali jsme a zašli do známé restaurace na kuře – pollo. Bylo skvělé. Na nocleh jsme se vrátili směrem k přehradní nádrži. Noc byla teplá. Vládla pohoda.

26. 3. Viernes
Ráno sbaleno. Po dokoupení ledu a pečiva v Linares nabral náš pilot Vlasta směr Monterey. Nádherné průmyslové bohaté město se čtyřmi miliony obyvatel, s mnoha výstavními domy a nebývale kreativní architekturou jsme úspěšně projeli a vyrazili na Minu. Ale ještě před ní v Hidalgu odbočujeme mezi dvěma továrničkami doprava. Jedeme po kamenité cestě, vlevo míjíme hrádek a la Hluboká, přesně podle plánku až na konec cesty k domku hlídače.

Astrophytum capricorne

Podlézáme ostnaté dráty (jako téměř na všech lokalitách) a vlevo na kopci nacházíme Astrophytum capricorne, Neoloydia conoidea, Escobaria (možná roseana) Coryphantha nickelsae, Gymnocactus sp. septentrionalis, Epithelantha affinis unguispina.

Gymnocactus sp. septentrionalis

GPS lokality zapisujeme ale protože to není naše lokalita, tak ji tu nezveřejňujeme. Někteří cestovatelé z neznámých důvodů nemají rádi, když „jejich“ pěkné místo vidí někdo další. Možná proto, aby si někdo nevysel pár semínek a nevydělal na informaci několik desetikorun. 

Epithelantha affinis unguispina

Naše snahy jsou opačné – máme dobrý pocit, když se o pěknou lokalitu můžeme rozdělit s ostatními lidmi. Sdílená radost – dvojnásobná radost. Pavel prý chystá dokumentární návod na CD – „Cestování po Mexiku – snadno a rychle“, kde chce cestovatelům nabídnout trasu s nejkrásnějšími kaktusovými lokalitami. Však jich tam už za svých 15 mexických cest jistě pár desítek viděl.

Počasí se vylepšuje, je teplo, vlhko, obloha se začíná protrhávat. Okolní krásné kopce jsou zahaleny v mlžném oparu. Za Minou jsme odbočili na Icamole.

Smetiště na poušti

Echinocereus enneacanthus (stramineus?)

Po výsypce odpadků jsme zastavili chevrolet pro nádherně kvetoucí Echinocereus enneacanthus (stramineus?) a dál nacházeli a nadšeně fotili: Echinocactus horizontalonius, Mammillaria grusonii, Epithelantha micromeris, Ferocactus hamatacanthus, Opuntia microdasis, Fouquieria splendens.

Echinocactus horizontalonius

Echinocactus horizontalonius

Další zastávka na jílovité plošině vpravo od cesty před domkem s větrnou elektrárničkou nám poskytuje radostné chvilky s Ariocarpus kotschoubeyanus a Lepidocoryphantha runyonii.

Laguna s opuštěným klášterem - opuštěné sídlo po cestě na Mina

Lokalitou se proháněl velmi čerstvý vítr, a tak těžce získaná semínka, protože koček zde bylo vzácně, leckdy poryv větru nálezci během vteřinky odebral a navrátil přírodě. Nejvíce se zde dařilo Pavlovi, který nasbíral několik plodů, které pak vydaly na slušně zaplněný pytlíček.

Epithelantha pachyrhiza

Jedeme dál kolem monumentální zchátralé ruiny staré církevní misie až na lokalitu, kde hledáme Thelocactus rinconensis, který by mohl mít červené květy. Šplháme dvě hodiny po kopcích vpravo od osady a nacházíme nádherné Echinocereus pectinatus, trsovitou Epithelantha pachyrhiza, Astrophytum capricorne, Opuntia microdasys, Escobaria affinis zilziana, Mammillaria grusonii (zelená), Ancistrocactus scheerii, Ferocactus hamacanthus, Coryphatntha difficilis nickelseae, ale teláče nikde.

Opuntia microdasys

Utábořili jsme se za Icamole, nad řekou v údolí sevřeným dvěma hřebeny hor. Vítr zesílil a dělal nám problémy při stavění stanů. Když jsme je přesto postavili, odnášel je a obracel i s našimi těžkými bágly. Místo pro rozdělání ohně a uvaření polévky jsme našli pod tábořištěm v terénním dolíku. Tam plameny ohně neskomíraly a voda se dala uvést do varu. Toto klidné místo si vybral i štírek, který však skončil díky Vláďově ostražitosti v ohni. 

Escobaria affinis zilziana

V soumraku jsme sledovali, jak se desítky kilometrů od nás, v širokém údolí směrem od Monterrey, zvedal obrovský mrak prachu. Tušili jsme, že počasí ještě neřeklo své poslední slovo a že může promlouvat i do našich badatelských plánů. To se nakonec, i když ne fatálním způsobem, potvrdilo.


Opuntia microdasys


 pokračování příště


Svatopluk Matějka
 

(C)

zpět