Otevírání sezony 2007
ve Dvoře Králové nad Labem

Otevírání sezony se letos uskutečnilo ve Dvoře Králové nad Labem od pátku 26. 5. do neděle 27. 5. 2007. První den  přátelské posezení, druhý den dopoledne burza a odpoledne přednášky, večer pak setkání při country muzice a v neděli individuální návštěvy 11 avizovaných sbírek.

Hanklův dům ve Dvoře Králové nad Labem

Já jsem se z časových důvodů zúčastnil pouze části sobotního programu, tedy burzy a přednášek. Vstupné bylo velice nízké, pouhých 10 Kč a každý návštěvník dostal tištěný program na sobotu a neděli. Předsálí i velký sál krásného Hankova domu byly zcela zaplněny prodávajícími i kupujícími. K dostání bylo vše od literatury, přes chemické prostředky, až po rostliny a semena.

Byl to ten příjemný mumraj, pro který se každoročně sjíždějí milovníci kaktusů a sukulentů z míst vzdálených i stovky kilometrů. Kromě nákupu  se ovšem potkávali známí, hodnotilo se, domlouvali si návštěvy. K dispozici byla otevřená kavárna, která poskytla útočiště právě ke klidným rozhovorům. Oběd absolvovali někteří ve městě, které po opravě komunikací působí sympatickým upraveným a v centru i starobylým dojmem.  Značná část návštěvníků se naobědvala přímo v restauraci Hankova domu, mě včetně a za sebe jsem byl  spokojen s neošizenou porcí a také s cenou.



Odpolední část začala vysvětlením, proč nebyl seznam přenášek zveřejněn na internetu předem tak, jak požadovali někteří zájemci. Věc se do poslední chvíle vyvíjela a organizátoři nechtěli podat informace, které by se pro případnou změnu staly nepravdivými.

První přednášku z cesty po Chile, Argentině a Bolivii přednesl znalec jihoamerických kaktusů Brian Bates. Sál byl zcela zaplněn a viděli jsme, řekl bych převážně, rostliny, které se běžně neukazují austrokaktusy, maihueniopsisy, tefrokaktusy, ale samozřejmě také gymnokalycia  a další.



Následující přednášku na téma „Za kaktusy v Dánsku a Švédsku“ jsme vyslechli od Ing. Richterové. Šlo převážně o turisticky zaměřený přednes, nikoliv nezajímavý, viděli jsme vikingské lodě, architektonické, technické, ale i archeologické momenty, např. mosty, dolmeny atd. O kaktusech či sukulentech se hovořilo podle mého odhadu asi 10% času.

Téma „Argentina 2006“ nám přiblížil MUDr. Roman Staník. Svou libozvučnou slovenštinou a velice vtipným podáním popsal nejen rostliny, ale také nádherné přírodní scenérie na svých tradičně skvělých fotografiích.

Poslední přednášku o použití chemických prostředků přednesl Ing. Jaroslav Srníček. Škoda, že nebylo již moc času  (tato přednáška skončila v 18 hodin), protože byla podle mého názoru vynikající. Srozumitelná, poučná,  zaměřená na praxi jak v hnojení, tak v ochraně před škůdci.



Celkově myslím, že letošní otevírání sezony v části, kterou jsem já absolvoval, bylo po všech stránkách vydařené a organizátorům mohu pouze poděkovat a popřát stejně úspěšný příští ročník.
Text a foto: JUDr. Milan Holeyšovský
E-mail: m.holeysovsky@seznam.cz
 

(C)

zpět