31. výstava Klubu kaktusářů Přerov (16. – 20. 5. 2007)


Po mnoha letech změnili přerovští kaktusáři místo konání výstavy, kterým se stal sál v budově společnosti Visimpex před branou přerovského výstaviště.

Vstup do areálu společnosti Visimpex

Byl to velmi dobrý tah, nové prostory jsou pěkné a důstojné, přibližně o 15 m2 větší než místnost, kde se konaly výstavy v minulých letech - a co je důležité - umožnily zkoordinovat termín s Národní zemědělskou výstavou, která se v Přerově konala v době od 17.5.2007 do 20.5.2007 a která má tradici od roku 1907 a přilákat tak alespoň některé ze 40.000 návštěvníků, kteří prošli jejími branami. Záměr se podařil, výstavu kaktusů shlédlo 400 platících návštěvníků, což je o 25 % více než v roce 2006.

Pohled do sálu

Rostliny byly opravdu „výstavní“, některé z nich můžete vidět na následujících obrázcích, na řadě snímků jsou misky osázené stejným taxonem a i když jsem tento způsob sázení viděl již na výstavě v loňském roce, nepřestává mě udivovat, jak je to působivé.

Stoly s naaranžovanými kaktusy, nezřídka kvetoucími

Ferocactus glaucescens

Lobivia boliviensis

Pseudolobivia kermesina

Notocactus (Eriocactus) claviceps (vlevo vzadu) a Notocactus floricomus var. rubrispinus (vpravo vzadu)

Mammillaria

Ferocactus schwarzii

Obrovská kristáta Solisia pectinata

Vstupné bylo 20 Kč, důchodci 10, děti a mládež 5 Kč, školní výpravy v rámci výuky měly vstup zdarma! Na výstavě fungovala velmi živě poradenská služba, řadu pořadatelů musela se zavírací hodinou bolet ústa.

Návštěvníkům bylo k dispozici několik letáků, včetně velmi specializovných, což patrně souviselo se sortimentem nabízených rostlin. Předposlední den výstavy bylo možno získat ještě tyto materiály:

  • Aby vánoční kaktus kvetl
  • Haworthia
  • Kaktusy v kanceláři (vypůjčeno ze zpravodaje Olomoucký kaktusář, 1976)
  • Pěstování sukulentu „Lampranthus blandus“
  • Proč kaktusy nekvetou?
  • Přesazování
  • Souhrn zkušeností s bojem proti škůdcům a chorobám

Přestože mají v Přerově více než třicetileté zkušenosti s pořádáním výstav, příjemně mě překvapilo, že dokázali tu letošní posunout o třídu výš.


Petr Koupelka
Kmochova 23
779 00 Olomouc
WEB: http://www.cactus.cz/cesky/koupelka 
E-mail: petr.koupelka@cactus.cz 
ICQ: 325-919-257
Tel.: 608 766 256
 

(C)

zpět