Je hotovo -  nový skleník stojí

(Obrázky z Olomouce 8)


Sliby se mají plnit, zvláště mezi přáteli kaktusáři! A já se před časem v jednom ze svých povídání zmínil o tom, že budu stavět nový skleník a slíbil jsem, že až bude hotov, tak Vám ho předvedu. Neznám kaktusáře, který by s postupem času neřešil (neřešitelný) problém kam ty svoje miláčky umístit. Místa na ně vždy bylo, je a bude málo.

Maje skleníček 2,5x4 m jsem v předchozích letech tento problém (ale jen na krátkou dobu) vyřešil postavením otevřeného dřevěného a polykarbonátem zastřešeného regálu, kde (s úspěchem) od jara do podzimu vegetovaly hlavně lobivie, sulcorebucie a jiné vzduch a slunko milující kytky. Ale s blížícím se koncem či začátkem kaktusářské sezony nastával problém - jak jinak než se stěhováním.

Teď to ještě jde, ale rok od roku by bylo horší 2x ročně stěhovat cca 80 přepravek přes celý Olomouc a vynášet je do druhého poschodí, kde zimují půl roku. A taky se člověku po těch pichláčích stýská - znáte to.

Inspirován článkem pana Drápely o stavbě jeho skleníku jsem si vymyslel (omezen danými prostorovými možnostmi naší zahrádky za domem) skleník jednou tak velký (4x5m), jak byl můj původní, cca 1m zapuštěný pod povrch terénu, z tříkomůrkového polykarbonátu 16 mm na pozinkované konstrukci s obloukovou střechou se dvěma velkými samootvíracími okny a s bočními stěnami po celém obvodu skleníku otevíratelnými. Přes zimu bude skleník temperován v rozmezí 6-11°C teplovzdušným agregátem Master B5 o výkonu 2,5-5kW s termostatem. Jinou možnost vytápění nemám.

stavba skleníku

Obr. č. 1 - základy


12. března nastalo kopání díry do země, co s vykopanou zeminou se naštěstí taky podařilo vyřešit s tím, že část byla ponechána na dosypání okolo základů po jejich vybudování. V pondělí 19. března mi dva zedníci postavili základy, (obr č. 1)

stavba skleníku

Obr. č. 2 - úrava terénu


a do pátku 23.března vybudovali obvodové stěny a vnitřní plochu skleníku vydláždili betonovými dlaždicemi 40x40cm. Zbylou zeminou jsem dosypal prostor okolo základů skleníku a trochu upravil okolní prostor. (obr. č. 2).

stavba skleníku

Obr. č. 3 - montáž


Vše bylo připraveno na montáž skleníku, na jehož dodávku se mi včas podařilo „ucloumat“ ing. Marterera z brněnské firmy Evis. V úterý 3.března nastoupili a spolu se synem jim šla montáž skleníku ráz na ráz, mají to prostě „vychytaný“ - jedna radost  (obr. č. 3).

stavba skleníku

Obr. č. 4 - konkrétní podoba skleníku


V krátké době jednoho dne se celý skleník „vyloupl“ do konkrétní podoby a věřím, že jak bude vypadat úplně hotový, si většina z Vás dokáže živě představit.

Tak abych dokončil, co jsem nakousl ve svém povídání o stavbě nového skleníku!!
Byl jsem hodně zvědavý, jak bude vypadat, doufám že vy taky. Takže už jen stručně:

skleník

Obr. č. 5 - fotka hotového skleníku.

 
skleník

Obr. č. 6 - Společnou fotkou otce a syna Martererových u svého díla ukončujeme v pátek 23. března stavbu

Už zbývají jen drobné dodělávky - obložit ze země vykukující základy a udělat okolo opechování a taky zavést elektřinu, aby se dalo svítit a hlavně topit. Ale to všechno počká, nejprve je „nezbytně“ nutné nastěhovat kaktousky, jaro je v plném proudu a poupat valem přibývá.

skleník

Obr. č. 7 - Tady vidíte, jak to vypadalo uvnitř skleníku těsně před naskladněním kaktusů

 
skleník

Obr. č. 8 - Na tomto obrázku totéž po naskladnění - už to vypadá jak v kaktusovém skleníku.

echinocereusy

Obr. č. 9 - A první nedočkavci reagují rychle a vděčně na nové a lepší prostředí krásnými květy a bohatou násadou poupat - na ukázku květ Echinocereus, snad adustus

A jestli si, tak jako já, naivně myslíte, že jsem vyřešil svůj problém s prostorem, tak Vás mohu ubezpečit, že NE. Byť jsem postavil skleník jednou tak velký, už jen letmým
pohledem na fotku po naskladnění zjistíte, že je PLNÝ – jak taky jinak, že? Jak jsem říkal v úvodu, (a snad mi dáte za pravdu) nedostatek prostoru je pro naprostou většinu kaktusářů zásadní a nikdy nevyřešitelný problém.

Všechny Vás zdraví a někdy napříště se těší Pepa Tichý z Olomouce

E-mail: tichy@jednotacb.cz

  

 

(C)

zpět