Kaktus nebo andulka?

Soutěžní povídka č. 4

Autorka: Lenka Zemánková

Možná se tato otázka bude zdát na první pohled zcela nesmyslná, proč právě kaktus nebo andulka. Pro kaktus se bez váhání rozhodnou všichni jejich milovníci a oponovat budou zase „chovatelé“, kteří raději nějaké to zvířátko. K vyřešení sporu stačí málo, zajít do nejbližšího obchoďáku a koupit andulku i kaktus. Teda sehnat v obchoďáku kaktus bez očiček, kloboučku a jiných „nezbytných“ doplňků, který by nebyl vytáhlý a předražený je skoro nadlidský úkol, ale pokud se to povede je vyhráno a panuje spokojenost na všech frontách. Jenže, co když se člověk doopravdy musí rozhodnout jen pro jedno? I takové dilema se naskytne v životě pěstitele kaktusů. Ale teď hezky od začátku příběhu.

Byla půlka září a i já jsem byla nucena začít opět studovat. Tentokrát to však již nebylo ve starém známém prostředí střední školy, ale nastoupila jsem na vysokou. První týdny byly  doslova bojem o samotné přežití, ve škole zmatek a koleje moc nepřidávaly na chuti setrvat. Jako blesk z čistého nebe na mě zapůsobil plakát zvoucí na výstavu kaktusů. Ano, tady v Karviné, nejvýchodnějším univerzitním městě u nás se bude konat výstava kaktusů. To byla snad ta nejlepší zpráva, kterou jsem tady zatím zaslechla. Problém byl jen v tom, že se konala od pátku do neděle a já měla školu jen do čtvrtku a zůstávat na koleji se mi moc nechtělo. 

Problém se vyřešil hned po návratu domů. Na výstavu pojede celá rodina autem v neděli. Stejně jsem ještě neměla na koleji všechny věci a bylo třeba je tam nějak dopravit, tak se spojilo nezbytné s příjemným. A právě v tomto rozhodnutí je ukryto pozdější rozhodování mezi andulkou a kaktusem. Ono to  totiž byla výstava kombinovaná - kaktusy a ptáčci. 

V neděli jsem celá natěšená nasedala do auta, protože jsem zjistila, že se v Karviné koná i druhá zahrádkářsky zaměřená výstava, na níž taky budou kaktusy. Tato vidina zastínila i negativní pocity z dalšího týdne stráveného v tomto městě. Konečně jsme dorazili  do Karviné a vydali se s mapou v ruce hledat správný park, protože parků je zde opravdu hodně. Velkým štěstím bylo, že hledaný park byl ten, co sousedí s univerzitou, takže jsme místo výstavy brzy našli. Hlasy ptáčků už byly slyšet z dálky, kaktusy se bohužel nijak neozývaly, ale byly tam a moc krásné. 

Kolekce ukázkově vytrněných gymnocalycií i jiných kaktusů komentoval mluvící papoušek, který majestátně seděl v kleci a na vše dohlížel. I poslední den zde byla široká nabídka kaktusů na prodej i nějaký ten los v tombole ještě zbyl, a protože jsme hráči, tak na tombolu padly poslední drobné, které jsme neutratili za kaktusy. 

A vyšlo to! Vyhráli jsme! Na výběr byla již v úvodu zmiňovaná andulka nebo kaktus. Byla to zdlouhavá přesvědčovací akce, že pro andulku nemáme vhodné místo ani klec. Jenže přesvědčit takového „chovatele“ jako je moje sestra, že kvůli těmto „drobnostem“ si nemůžeme vybrat její vytouženou andulku, nebylo vůbec lehké. 

Nakonec kaktus zvítězil, sice se slzou v oku a nesplněným snem, který tímto neúspěchem neupadl v zapomnění, ale pořád sílil a proto dnes máme doma i andulku Honzíka, jehož nenadálý příchod do rodiny způsobil málem vystěhování sestry i s ním. Tehdy jsem ještě netušila, že andulka bude někdy obývat náš domov, tak vyhrané gymnocalycia dostaly přezdívku andulky, abych zmírnila žal své sestry. Dnes už i ona zjistila, že kaktusy jsou méně náročné, nemusí se jim čistit klec, měnit každý den voda v misce, nedělají nepořádek metr od klece a neřvou každé ráno jako padlí na hlavu.

Od té doby už uplynula spousta času, v Karviné jsem si docela zvykla a velkou motivaci k letním zkouškám mi dal pultík s kaktusy na místním tržišti, kde si bylo opravdu z čeho vybrat. Člověk se přece má odměňovat za dobře vykonanou práci, takže za každou udělanou zkoušku jsem domů vezla další kaktus. Teď mě jen mrzí, že v zimním semestru máme více zkoušek než v létě. No, asi si je budu muset započítat až do letního semestru ...


Hlasujte na adresu cact@chrudim.cz 
 

(C)

zpět