Prosinec 2006 ve sbírce u Pavlíčků


Mezi svátky probíhá každoroční rituál – výsevy semínek kaktusů. Ke konci roku jsem někde uprostřed, ještě mi to den dva dá, než vysypu poslední semínko. Také se nechá přepichovat, to je taky docela hezká práce, u které se dá klábosit s přáteli nebo poslouchat radiožurnál. Kaktusy spí, kaktusáři ale bdí. Kontrolují stav zazimovaných rostlin, zejména semenáčků. Výskyt škůdců, zejména v této teplé zimě, kdy je obtížné udržet teplotu na zimovišti kolem 10°C, může vlnatka menší semenáče doslova sežrat.

Bloudím ve skleníku, co bych měl pro čtenáře vyfotit, no, není co. Sem tam kvete nějaký turbiňák, ale květy jsou spíše přivřené, a nakonec už asi všechny tady představeny byly. A tak si aspoň pro zimní radost pěstuju pár orchidejí. Přes léto byly pověšeny v polostínu venku, za parných dnů jsem je i několikrát denně přestříkl. 

Před prvními mrazíky putovaly na zasklený balkón, a tady už všechny nasazují na bohaté květenství. Rozkvetly první dvě, tak i když neznám jejich jména, o krásu jejich květů se s Vámi rozdělím.

A tak zase příště nashledanou


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
 

(C)

zpět