Listopad 2006 ve sbírce u Pavlíčků

Konec listopadu je sice teplý, ale pod mrakem, jen obtížně hledám ve sbírce kvítek. Kvetou ty „zimní“ mamilárky, třeba M. hernandezii, M. sanchez-mejoradai, ale ty už jsem tady představoval nejméně dvakrát.

Ariocarpus bravoanus

A hele – tady kvete opožděný Ariocarpus bravoanus. Ty, spolu s A. scapharostrus kvetou ve sbírce jako poslední. Bravíci jsou nedávný hit, no pár let uteklo, a jsou to ve sbírkách docela běžné kytky, zatímco o skafíky (A. scapharostrus) je stále nouze.

Ariocarpus kotschoubeyanus var. kotschoubeyanus Huizache, SLP

Tady dokvétají také kočky (A. kotschoubeyanus), ze semínek od Pepíka Buška, sbíraná kousek od Huizache. O nich mám za to, že představují typovou formu Ariocarpus kotschoubeyanus. Kytka je naroubovaná na geometrizánus, příliš dobře živená, takže se u ní objevuje nepříliš obvyklý jev – okolo temínka se objevují odnože. Kočky se roubují jen pro rychlé získání semen, jinak nejsou nijak náročné a velmi dobře prospívají na svých kořenech, kde také zůstávají pěkně ploché, zároveň s terénem.

Astrophytum senile forma fox-red

Přišel mi dotaz, co že je ta položka 173.31 Astrophytum senile, kultivar s rezavými trny, kterou nabízíme letos v semenech, a že jestli je mi známo naleziště. No, je to krásná forma A. senile se zářivě rezatými, tvrdými a silnými trny, jak je ostatně vidět ze snímků obou matečních rostlin. Jsou to ovšem selekty, kultivary, jejichž dědičné vlastnosti vznikaly výběrem z několika generací výsevů. 

U astrofyt jsou podobné kultivary běžné. Je to pochopitelné, tento rod „hvězdných“ rostlin je oblíben pěstiteli už od předminulého století, a pěstitelé si z výsevů vybírali vždy jen ty „nejhezčí“, takže přirozená variabilita se časem setřela. Nutno dodat, že já dávám přednost formám které utvořila příroda, tedy rostlinám s evidovaným původem, které reprezentují podobu přírodní populace. Ale i tady se člověk jen těžko brání při výběru semenáčků z výsevu svým pocitům, a raději si z té stovky (mimoděk) do sbírky odloží ty „lépe“ vytrněné.

No, a aby tento odstavec nebyl brán jako reklama, tak mohu sdělit, že semena z těchto rostlin jsem při své pořádkumilovnosti někam založil, takže i když je nabízím, už je nedodávám.

Betlém

Nesbíráme jen kaktusy. Sbíráme i další věci, jako například chrudimské pohlednice a písemnosti, rádi je koupíme nebo vyměníme za nějakou tu rostlinku. Zvláštní sbírku jsme si pořídili z keramických figurek od místní keramičky paní Bémové. Tu sbírku si každoročně o dvě tři figurky rozšíříme a náš betlém byl letos rozšířen o další patro. Kam to dáme v příštích letech – to nevím.

Fenka Helen

A poslední předmět naší lásky – k šesti vnoučatům letos přibyl i pejsek. Je to fenka Helča, rasou Velký švýcarský salašnický pes, je úžasně milá, hodná a mazlivá (jen promluvit), a všechny vás pozdravuje 
a společně s námi Vám do Nového roku přeje krásné vánoce, 
a ať se vám splní úplně všechno, co si i sami přejete.


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět