Prázdniny 2006 ve sbírce u Pavlíčků

Vnučka Vendulka s Neoporteria senile

Tentokrát jsem jen polovinu obrázků pořídil ve vlastní sbírce. Na tom prvním je to mé poslední vnoučátko, dcerka syna Karla, Vendulka. Jak je vidět, už v útlém věku má ke kaktusům vztah – laská se tu s Neoporteria senile.

Lobivia chilensis

Další obrázek, krásnou Lobivia chilensis jsem vyfotil na spolkovém zájezdu do severních Čech. Přesněji – u Pepíka Nováka, kousek od České Lípy. Ačkoliv jihoamerikány moc nepěstuju, 2 semenáčky od tohoto druhu jsem si rád pořídil.

Parodia taratensis

Pak jsme dojeli i k Pavlovi Urbánkovi. Je tu velká sbírka krásných mladých rostlin a množství semenáčků. K fotografování jsem si vybral dvě parodie. Ta první – to je Parodia taratensis, ta druhá je P. bilbaoensis. Parodie dnes mnoho lidí nepěstuje, přesto, že to jsou krásné rostliny, i když nekvetou.

Parodia bilbaoensis

Moc to sluší i tomuto mexikánovi – Thelocactus rinconensis var. phymatothelos. Někteří autoři se snaží zahrnout tuto varietu do synonym pod T. rinconensis. Já si myslím, že si to rozhodně nezaslouží, už proto, že i v přírodě jsou tyto populace od dalších variet tohoto druhu docela dobře odlišitelné.

Thelocactus rinconensis var. phymatothelos

No, samozřejmě nemohu dopustit, aby mezi obrázky z mé sbírky chyběl zástupce rodu Echinocereus. Na obrázku je docela vzácná rostlina, E. pamanesiorum subsp. bonatzii.

Echinocereus pamanesiorum subsp. bonatzii

A v říjnu zase nashledanou!


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět