Kaktusářské léto 2006 v Opavě II.


Přijde mi, že teprve nedávno jsme „zavřeli dveře“ za pomalu odcházející zimou a už – v době, kdy budete číst tyto řádky – tady bude pomalu podzim. Konec srpna a září kaktusům zpravidla docela vyhovuje, zažívají druhou etapu růstu a kvetení, i když ta se zdaleka nemůže rovnat té jarní. Nicméně střídání docela chladných nocí s teplými dny rostlinkám asi připomíná domovinu jejich předků.

Přes tak trochu pozdně letní úvod, dnes představené fotky byly pořízeny v parných dnech července, kdy to sice nebyla – co do kvetení – žádná sláva, pár rostlinek se však dokázalo předvést. Dnes bude větší část prohlídky zaměřena na rostliny rodu Gymnocalycium, nicméně první dvě zastavení budou u mamilárií.

Mammillaria louisiae byla pojmenována po Louise Hutchinsonové, paní jež tuto hezkou mamilárku objevila. Nejedná se o nikterak velký kaktus, většinou solitérní stonky dorůstají šířky kolem 30 mm při výšce až 60 mm. Nepochybně na první pohled upoutají až 40 mm široké květy. Jako lokalita výskytu je uváděno pobřeží od Punta Baja po Arrojo San Telmo ve státě Baja California.

Mammillaria louisiae SB 1899, Socorro, Baja California, Mexico

Druhým zástupcem rodu Mammillaria, shodou okolností opět velkokvětým je Mammillaria occidentalis. Dvě rostliny jsem před několika lety zakoupil na výstavě, od té doby jsem se však s tímto druhem nikde nesetkal. Možná se jedná o synonymum k některé jiné mamilárii. Při čistě amatérském pohledu – berte prosím z rezervou – bych tyto rostlinky řadil někam k okruhu „microcarpa“. Neodnožující (zatím) stonek je protáhlý, při šířce do 50 mm dosahující výšky 80 mm. V letních měsících se v horní třetině rostlin objevují efektní květy, jejichž jemně růžové okvětní lístky s tmavším středovým proužkem směrem do jícnu květu přecházejí v sytě růžovou. Při letmém surfování na internetu jsem pochytil, že tento druh sbíral mimo jiné pan Lau na lokalitách 10 km jižně od Manzanillo, Colima, Mexico v nadmořské výšce do 50 m (L 763), či na nalezišti Topolobampo, Sinaloa, Mexico, 1-50 (200) m n. m. (L 77).

Mammillaria occidentalis

Další dvě fotografie ukazují velmi zajímavá Gymnocalycium ragonesei. Rostliny s docela netypickou hnědou barvou stonku patří k – v rámci rodu – spíše miniaturním. Plochý stonek dorůstá při výšce asi 25 mm šířky 50 mm. Ne nezajímavé jsou jemné žlutavé okrajové trny blízce přiléhající k stonku. S relativní drobností stonku kontrastuje až 50 mm dlouhý bílý květ s šedozelenými vnějšími šupinami. 

Gymnocalycium ragonesei

Původním nalezištěm těchto gymnokalycií jsou hraniční provincie Catamarca a Cordoba v Argentině. Dle údajů z literatury jsou půdy na nalezišti bohaté na chlorid sodný. Gymnocalycium ragonesei patří k těm rostlinám, které – jsou-li pěstované na vlastních kořenech – jsou zapuštěny do substrátu, přičemž v období vegetačního klidu, kdy jsou několik měsíců bez vody mohou „zalézt“ pod úroveň substrátu (v mém případě antuky – obsypu). Na prvním snímku je stará, bohatě kvetoucí rostlina, na druhé fotce pak téměř čtyřleté semenáčky se sběru manželů Piltzových z lokality Salinas Grandes. Takovýmto „stožárem“ (myšlen květ) se dokáží ozdobit už třetím rokem po výsevu. 

Gymnocalycium ragonesei P18, Salinas Grandes, 
Cordoba, 400 m n. m., Argentina

Na dalších dvou snímcích jsem zachytil kvetoucí gymnokalycia z okruhu Gymnocalycium mihanovichii. Na prvním snímku je Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichii ze sběru pana Horsta. Základním charakterovým znakem této variety by měla být – dle literatury – ostrá žebra, hrubě zrnitá, hnědofialová až červenofialová epidermis a růžové až bílé – zcela otevírající se – květy. Jedná se o poměrně brzy kvetoucí rostliny (ty na snímku jsou v „šestce“ květináči). 

Gymnocalycium mihanovichii v. friedrichii HU

Druh je pojmenován po panu Nicolasi Mihanoviči, loďaři, jež podporoval A. V. Friče při jeho cestě do Paraguaye, varieta nese jméno válečného dopisovatele – a kaktusáře – z války mezi Paraguaí a Bolívií (1935 – 1936) A. M. Friedricha. Na druhé fotce jsou neméně hezké – přestože se světlejšími květy – kaktusy, které mám označeny jako Gymnocalycium spec. FR 595.

Gymnocalycium spec. FR 595

O závěr srpnové prohlídky mé sbírky se postará blízce příbuzná rostlina k druhu předcházejícímu, a to Gymnocalycium damsii var. tortulosum. Rostliny pocházejí ze semen sbíraných na bolivijské lokalitě San Jose, kde je v nadmořské výšce 600 m sbíral pan Kníže. Opět se jedná o poměrně brzy kvetoucí druh. Poprvé zakvetly tyto rostlinky loni, kdy jim „táhlo“ na třetí rok. Na rozdíl od předcházejících dvou gymnokalicií kvete toto G. damsii var. tortulosum květem čistě bílým.

Gymnocalycium damsii var. tortulosum KK 497, San Jose, Bolivie

A tím je můj srpnový příspěvek pro zářijové číslo I. N. u konce. 
Slunečné a hezké září, a při říjnovém čísle zase nashledanou.


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět