Ze sbírky Evy Vackové


Kaktusy pěstuji už mnoho let na zahradě na okraji Prahy, a to na 3 stanovištích:

  • Skleník pro teplomilnější druhy, kde se dělí o místo se zeleninou a jarní sadbou květin.

  • Dva venkovní stolky pro volnou kulturu se snadno odklopitelnou střechou z plexiskla - oba vyrobil šikovný manžel.

  • Venkovní prostor bez ochrany – sem přichází všechny kytky, které na stolcích přerostly z kalhotek 10x10, takže se již s ostatními nevejdou „na sraz”. Snad se brzy dočkám dalšího chráněného úložiště.

Všechny rostliny jsou pravokořenné, problematické druhy, které se neudrží na vlastních nohou, nemusím. Celková plocha asi 4 m2, kolem 250 druhů většinou po jednom exempláři s výjimkou těch, které byly vypěstovány ze semen. Dovolte mi představit několik zástupců z mé sbírky:

Astrophytum ornatum

Astrophytum ornatum jsem si pořídila na výstavě r. 96 jako odrostlý semenáč. Tehdy jsem vybírala aspoň půl hodiny z nabídky toho s nejsilnějšími trny a nejzajímavější kresbou vloček. Trny se vyvinuly ještě více, ale vločky se během několika let někde potratily. Kvete od roku 99.

Notocactus submammulosus

Tento Notocactus submammullosus mi před lety darovala dcerka. Snad jedině dítě může mít tak šťastnou ruku a trefit noťáka, který nekvete ordinérně žlutě. Tento má barvy zapadajícího slunce a otvírá se až pozdě odpoledne, takže potěší i pracující lid.

Thelocactus leucacanthus

Thelocactus leucacanthus je u mne teprve 2 roky a zachraňuje renomé mých theláků. Všichni starší zástupci tohoto rodu totiž poslední dobou vyhlásili generální stávku na kvetení (snad v důsledku dlouhodobě chladného zimování…???). Nádherný stříbřitě narůžovělý odstín květu tohoto přírůstku zůstal zachován i na fotografii.

Echinocereus pectinatus var. castaneus

Echinocereus pectinatus var. castaneus má velmi estetické kulovité tělo s barevnými ostny. Ovšem květy - to je zážitek.

Trichocereus crassicaulis

Jako jediný ze zde přítomných byl Trichocereus crassicaulis vypěstován ze semene. Většina jedinců ale vykazuje silný sklon k odnožování, do květu se dostaly jen solitérní rostliny. 

Matucana madisoniorum

A takhle kvetla díky teplému podzimu 2005 ještě koncem října Matucana madisoniorum ve volné kultuře.


Eva Vacková
E-mail: eva.vackova@editel.cz
 

(C)

zpět