Orostachys spinosa


Přes léto jsem na focení měl ještě méně času než v jiném období, tak jsem nenafotil až na jednu výjimku vůbec nic. Na zídce před skleníkem mi vykvetl jeden ze dvou exemplářů Orostachys spinosa. Popis vyšel např. v loňském „Atlasu sukulentov“.

Foto 1 - Dospělá rostlina Orostachys spinosa

O této kytičce je známo, že má velkou oblast rozšíření - vyskytuje se od jižního Uralu po východní část Sibiře, v Kazachstánu, Kyrgyzstánu, v Číně, Mongolsku a na Korejském poloostrově. Z toho vyplývá, že v našich podmínkách je nejen mrazuvzdorná, ale i zimovzdorná. Pořídil jsem si dvě rostlinky o velikosti něco přes 1 cm v roce 2004 na burze ve Dvoře Králové. První rok jsem měl obavu je zimovat venku, ale když následující rok vytvořily několik odnoží, tak jsem je zasadil na zídku před skleník. V letošním roce dosáhly průměru cca 8 cm a jedna rostlina vykvetla.

Menší rostliny vyžadují pravidelnější zálivku (jinak se se mnou chtěly rozloučit), o větší rostliny se stará pouze příroda, takže teď byly kytky měsíc bez vody, protože v našem údolí přesně tak dlouho nepršelo.

V literatuře se uvádí, že květy tvoří orostachys po mnohých letech pěstování, jsem zvědav, po jaké době vykvete druhá rostlina. Pravdou je, že dvě rostliny jsou jako statistický vzorek poněkud málo. Líto mi je, že po odkvětu rostlina odumírá, ale o své pokračování se postará vytvořením odnoží.

Foto 2 - Kvetoucí rostlina Orostachys spinosa

Stvol s květy má výšku 35 cm, stovky kvítků vytváří hroznovité květenství, ve spodní části se květenství rozšiřuje a vytváří jakýsi prstenec. Prstenec je tvořen dvěma až třemi řadami krátkých stvolů o délce 2 až 3 cm, na nichž vyrůstají jednotlivé kvítky stejně jako na stvolu hlavním.

Foto 3: Orostachys spinosa - „prstenec“ květenství 
na spodní části stvolu

Zajímavé je, že květy v „prstenci“ stále kvetou, kdežto květy nad tímto prstencem postupně směrem vzhůru odkvétají, což je vidět na tomto záběru.

Foto 4: Orostachys spinosa - „prstenec“ - detail

Nad tímto prstencem, kterým květenství odspodu začíná, jsou již květy seřazeny pouze kolem stvolu. Jednotlivé květy vykvétají od spodní části stvolu, na nejhornější části stvolu jsou květy prozatím neotevřené.

Foto 5: Orostachys spinosa - horní část květenství

Foto 6: Orostachys spinosa - detail horní části květenství

Pro tento měsíc se loučím a příští příspěvek z Oder již opět nebude monotematický.


Petr Šustek, Odry
E-mail: sustek@odry.cz 
 

(C)

zpět