Pěstitelský servis - červen mezi kaktusy


Zálivka

Červen je období, kdy kaktusy nejvíce rostou a kdy si žádají nejvíce vody. Neexistuje pravidlo, zda zalévat jednou týdně, jednou za čtrnáct dnů... - Pravidlem s velkým P je: zalévej tehdy, když je substrát suchý. Malé květináčky třeba denně, velké třeba až za týden - záleží na venkovní teplotě, v chladném počasí substrát v květináči vysychá pomaleji než při teplotách vyšších.

Červnovou zálivku v době, kdy jde měsíček nahoru, je vhodné doplnit o umělé hnojivo s malým obsahem dusíku, vhodná jsou hnojiva pro vyzrávání plodu a květu. V této době rostliny nejlépe přijímají živiny a dobře přirůstají. V praxi dodržuju pravidlo, nezalévat 2 dny před a 4 dny po úplňku. (úplněk bude 22. června, takže nejvhodnější termín je tento týden)

Často se nás ptají, jestli je lépe zalévat svrchu či spodem tak, že se substrát nasákne otvory ve dnu květináče. Sám doporučuju systém nasáknutí spodem, ale pokud je sbírečka v míse, kde jsou umístěné malé i větší květináčky, pak je to poněkud problém, neboť ty malé potřebují častější zálivku, než velké. Takže po jednorázovém podmoku pak stejně nastupuje konvička a individuální zálivka tam, kde je substrát suchý.

A ještě jedna rada. Pokud v některém květináčku zůstává substrát vlhký, je to známka, že kořeny nepracují. V takovém případu kaktus z květináčku vyklepneme, kořeny opláchneme a prohlédneme. Jsou-li nepevné, bez lesku a života, vezmeme nůž a řežeme až tak vysoko, dokud se nám neobjeví čistý bílý řez. Často musíme uříznout kořeny celé a třeba i část těla tak, abychom se dostali na čisté pletivo, bez hnědých skvrn. Řeznou ránu pak zasypeme práškovým stimulátorem kořenění a na suchu a ve stínu čekáme někdy i několik měsíců, než se objeví špičky čekacích kořínků. Někdy z rostliny zbude tak málo, že není jiná možnost záchrany, než zbytek naroubovat.


Roubování

Červen je pro roubování tou nejvhodnější dobou. Rouby se dostanou brzy do rychlého růstu a do podzimu budou připraveny k zastavení růstu a na zimování.

Totéž, co doporučuji pro zálivku, platí i pro roubování. Rouby v období okolo úplňku špatně přirůstají. Roubovat začínám zase tak asi 5 dnů po úplňku.

Roubování je činností pro pokročilejší kaktusáře a cílem je obvykle to, abychom kaktusům s choulostivějšími a tedy na pěstitelské chyby náchylnějšími kořeny nahradili celou spodní část za kořeny odolné, za kořeny které nejsou náchylné na hniloby způsobené přemokřením.

Roubujeme také pokud chceme urychlit růst a tím i kvetení a plození vzácnějších kaktusů a novinek. Roubováním urychlíme kvetení často i o několik let. Nedávno jsme ve střední Americe pro svět a vědu objevili úplně nový druh kaktusu, poté, co jsme v únoru vyseli několik semínek a semenáčky jsme za dva měsíce naroubovali, vykvetly a daly nám další semena už v listopadu téhož roku. Bez roubování tuto periodu odhaduji tak na pět let. 


Letnění kaktusů

Já jsem zuřivý zastánce letnění kaktusů mimo skleníky nebo poličky za okny bytů. Kaktusy pod volným nebem, v době od poloviny května až do poloviny září, nádherně prosperují, rostou více do šířky než do výšky, prodlužují své trny a vytvářejí množství vaty či chlupů, jsou mnohem silnější a zdravější, než jejich kolegové ve sklenících. Když sem tam zmoknou, vůbec to nevadí. Je jen nutné je ochránit v době déletrvajících dešťů a plískanic, které nás mohou i během léta překvapit. Kaktusy na volném umístění, jen pod skleněným či plastovým nebo foliovém přístřeškem navíc mnohem déle kvetou, kdežto rostliny ve vedru skleníku odkvetou bouřlivě a za třetinu doby, než ty venku. A tak se můžeme třeba s květy echinocereusů venku těšit i čtrnáct dnů, než zavadnou.

Při letnění je ovšem nutné dbát na jednu zásadu. Sluníčko je po zimním odvyknutí může sežehnout stejně, jako naši kůži, vystavíme-li ji najednou dlouhodobě sluníčku. Zpočátku je tedy třeba stínit - třeba nátěrem přístřešku vápenným mlékem, zafixováním nějaké průsvitné textílie a podobně. Tak, jako naše záda, i kaktusy na slunce postupně zvykáme.


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět